Sådan klæder du dig rigtigt

En super god ridetur eller fin tid i stalden, uanset vejr og sæson sikrer du ved at klæde dig på med omtanke. Ja, vi kan naturligvis ikke vide, hvilket humør din hest vil være i, men med det rigtige ridetøj slipper du i alt fald selv for at fryse eller svede. Vi bad vores tøjdesigner, Ann-Therese Helgesson op tips til, hvordan man klæder sig på - uanset vejret.

Forår/sommer

✓ Ridebukser mindsker risikoen for gnavsår. Smag og behag afgør, om du ønsker ridebukser med fuld- eller knæskindsforstærkning, eller med silikoneforstærkning eller helt uden forstærkning. Sats på bukser med funktionsmateriale, som afviser snavs, er hurtigtørrende, vandafvisende og uv-sikre. Rider du i et par rideleggings, skal de være behagelige, og ikke have generende sømme.

✓ T-shirt, polo, let skjorte, funktionstop eller strikket trøje? Det afhænger af hvad og hvordan, du skal ride. Hvis du er i skoven og risikerer at rive dig på grene, er det fx godt at vælge en trøje med lange ærmer, så du beskytter dig på bedste vis.

✓ Sommer og regn hører desværre ofte sammen. Hvis du bare skal gå mellem stald og ridehus, fungerer en poncho fint, men hvis du kan se frem til en tur i skoven, er det smart at tage en regnjakke på.

✓ Med tynde sommerhandsker beskytter du dine hænder, samtidig med, at du opnår et bedre greb om tøjlerne.

✓ En ventileret letvægtshjelm sikrer, at du ikke får det for varmt, selvom du bliver udsat for sol.

✓ Med en taljetaske kan du have mobilen med dig hele dagen, når du kun er iført T-shirt og ridebukser. Praktisk og godt.

✓ Til sidst, vælg et par ridestøvler, jodhpurs, leggings eller chaps, som passer til netop dig.

Efterår/vinter indendørs

For ikke at fryse - eller svede unødigt - er lag på lag-metoden den bedste løsning. Du kan altid tage et lag af eller på under træningen. Ridesport er en fysisk krævende sport, hvor det er smart at bruge funktionstøj, som er tilpasset til den gren af ridesporten, du udfører.

✓  Ridebukser mindsker risikoen for gnavsår. Smag og behag afgør, om du ønsker ridebukser med fuld- eller knæskindsforstærkning, eller med silikoneforstærkning eller helt uden forstærkning. Sats på en vinterudgave i softshellstof. De er elastiske med fleece på bagpå og med børstet inderside, som forbedrer luftgennemstrømningen. Tag vinterundertøj på, hvor du fryser meget.

✓ Mange ryttere kommer til ridning i vest, mikrofleecejakke og med en jakke udenpå. Vesten, med elastisk stof i siderne, bør være tynd, men dog varme, hvor det virkelig gør nytte. En tynd vest gør forresten, at ridelæreren tydeligt kan se, hvordan du sidder og bevæger dig i sadlen.

✓ Rider du meget og vil gerne have bedre blodcirkulation i læggene, så de ikke bliver stive og hårde, er kompressionsstrømper helt perfekte. Det mindsker også træningsømheden bagefter. Men jeg vil nu også slå et slag for uldstrømper. Uld er et fantastisk materiale - året rundt.

✓ Sats på et par almindelige ridehandsker i smidigt kunststof med overhånd i blød mesh eller et par skindhandsker.

✓ Du kan tage en ridenederdel på undervejs til træning og ved opvarmning. Den varmer lårene, hvor man tit fryser.

Efterår/vinter udendørs

✓ Godt og slidstærkt undertøj er et must. Invester også i en fleecetrøje eller en strikket trøje samt en tyk jakke. Hvis du fx skridter i en time, kommer man let til at fryse, hvis ikke jakken kan holde på varmen. Ved hård intervaltræning eller ved galoptræning, virker en skaljakke godt også i kulde, selvom du klæder dig på efter lag på lag-metoden.

✓ Med en overall får du automatisk meget varme omgående. Men undgå at tage for meget på. Det er aldrig sjovt at blive svedig og fugtig.

✓ En halsdisse er perfekt, så den kolde luft ikke trænger ind i jakken ved halsen. Du kan også tage den over hovedet under hjelmen, så halsdissen dækker dine kinder. Se halsdisse som et multiværktøj, når det blæser.

✓ Med kraftige handsker med vattering på overhånden, beskytter du dine hænder mod kulde samtidig med, at du opnår et godt greb om tøjlerne.

✓ Dine fødder er i særdeleshed udsat for kulde. Husk at du altid skal kunne bevæge dine tær, så lad være med at tage fem par strømper på og tro, at det løser problemet. Tæerne har behov for plads. Rid i stedet i flere lag med uldstrømper samt uldsåler. Også dine lår er udsatte om vinteren. Vælg derfor en længere ridejakke- eller frakke. Invester desuden i vatterede bukser samt ørevarmere for dine øres skyld.

Der er ingen produkter, der matcher de valgte kriterier