Henter flere produkter...
...
...
...
...
...
...
...
...
...
...
...
...
...
...
...
...
...
...
...
...
...
...
...
...
...
...
...
...
...
...
...
...
...
...
...
...
...
...
...
...
...
...
...
...
...
...
...
...
...
...
...
...
...
...
...
...
...
...
...
...
...
...
...
...
...
...
Albuen 17B
6000 Kolding
E-mail: kundeservice@hooks.dk
Telefon kundeservice: 33 60 87 40
BOM!
Webbläsaren du använder är diskad.
Vi rekommenderar dig att uppleva nya hemsidan med någon av följande webbläsare:
Google Chrome, Safari, Firefox eller Microsoft Edge.
Når du har besluttet dig for at gå til ridning, er det vigtigt at du vælger det rigtige basisudstyr samt det vigtige sikkerhedsudstyr, som skal beskytte dig hvis uheldet er ude. Heste- og ridesport kan være forbundet med risici, men der er meget vi selv kan gøre for at begrænse ulykker og skader. Det første er, at man lærer at håndtere og forstå hesten og det andet er at man vælger det rigtige sikkerhedsudstyr. Man behøver ikke at have det aller smarteste udstyr eller det sidste nye ridetøj eller sko for at kunne ride - men mange gange bliver det faktisk nemmere hvis vi anvender netop det tøj og de sko som producenterne har udviklet til formålet.
\\r\\nVi begynder tættest kroppen. Det at vælge det rigtige undertøj kan rent faktisk bidrage til en bedre ridetur. Som kvinde er det f.eks. vigtigt at du har en god sport-bh, der både støtter barmen og din ryg. Trusser og andre underbenklæder bør ikke have nogle sømme som kan gnave, når du sidder i sadlen.
\\r\\nMan kommer nemt til at svede både under ridningen og af staldenarbejdet, så derfor er det en fordel at have noget på inderst, der er lavet af et funktionsmateriale, så fugten transpoteres væk og du ikke bliver kold. Den trøje eller jakke som du har uden på, bør også have en fugttransporterende egenskab, så du holdes tør og varm. Vælg gerne tøj som er blødt, behageligt og kropsnært, da stort og poset tøj ikke anbefales, da du mister følingen og din eventuelle underviser har svært ved at se din opstilling. På jakker som er forsynet med hætter er det af sikkerhedsmæssige årsager bedst at disse er letaftagelige, hvis f.eks en gren uheldigvis skulle sætte sig fast i hætten, når du rider ude.
\\r\\nRidebukser sidder godt og mindsker risikoen for gnavsår og afhængigt af materialet kan de også få dig til at sidde bedre og roligere i sadlen. Ridebukser skal sidde godt til for at undgå folder som kan give dig gnavsår. Sømmene på ridebukser er også placeret således at de ikke skal kunne genere. Ridebukser kan være lavet i mange forskellige materialer: bomuld, polyester, micropolyamid og elastan er nogle af de mest almindelige.
\\r\\nRidebukser kan være med fuldskind, knæskind eller helt uden skind. Dem med fuldskind giver generelt et bedre greb i sadlen, mens nogle føler at de kommer dybere ned i sadelen helt uden skind eller med en knæskindsbuks. Det er en smagssag.
\\r\\nRidebuksen er oprindeligt tænkt at skulle bruges sammen med ridestøvler, men idag bruger vi dem også med ridesko og leggins/støvleskafter. Har du derimod en jodhpur-/islænderbuks så har du kun brug for en ridsko. Jodhpur-/islænderbukser er nemlig længere og lidt bredere forneden. Mange har også en strop som skal placeres under foden for at undgå at buksebenet glider op, når du sidder på hesten.
\\r\\nDer findes også forskellige overtræksbukser, der kan holde dig tør og varm eller holde stævnebukserne rene. Chaps er praktiske og enkle at tage udover ridebukserne. Det er faktisk muligt at tage dem af eller på mens du sidder på hesten! De fleste chaps er lavet i ruskind eller nappa (glat skind), men der findes også nogle der er lavet af vandtæt nylon og de fungere rigtigt fint i regn og blæst.
\\r\\nOm vinteren kan man også bruge thermoridebukser, som man enten har uden på ridebukserne eller uden over f.eks. et par thermoleggings. Fordelen ved thermoridebukser i forhold til almindelige overtræksbukser er at disse normalt er forsynet med lynlåse hele vejen ned af begge ben, hvilket gør at det er nemmere at tage dem af og på. De bør desuden være forsynet med fuldskind, så du sidder bedre fast i sadlen.
\\r\\nBrugen af handsker under det daglige arbejde med hestene og i stalden er en god måde at beskytte sine hænder på. Man kommer nemt til at \\\"brænde\\\" sig på trækketovet, hvis man går med en hest som pludselig forsøger at komme væk. Hvis du også rider med handsker, så brug en så blød handske som muligt for optimal kontakt med tøjlen. Om vinteren er trefingervanten rigtig god og varm til rideturen.
\\r\\nNår man rider kan man nogle gange have brug for et ekstra hjælpemidddel i form af pisk eller sporer. Begge dele findes i flere forskellige typer, længder og størrelser for at kunne passe både dig og hesten. Hverken pisk eller sporer må bruges til afstrafning af hesten. Begge dele er udelukkende et hjælpemiddel til at forstærke/tydeligøre dine hjælper. Dette må vi aldrig glemme! Skal du deltage i et stævne eller en konkurrence, så er det vigtigt at du tjekker reglerne i det pågældende stævnereglementet inden.
\\r\\nLad aldrig dit sikkerhedsudstyr ligge i solen, f.eks på hattehylden i en bil, da solens stråler kan påvirke materialet i udstyret.
\",\"head\":{\"type\":\"id\",\"generated\":true,\"id\":\"$Category:232.head\",\"typename\":\"HtmlHead\"},\"parent\":{\"type\":\"id\",\"generated\":true,\"id\":\"$Category:232.parent\",\"typename\":\"Category\"},\"images\":[{\"type\":\"id\",\"generated\":true,\"id\":\"Category:232.images.0\",\"typename\":\"CategoryImage\"},{\"type\":\"id\",\"generated\":true,\"id\":\"Category:232.images.1\",\"typename\":\"CategoryImage\"},{\"type\":\"id\",\"generated\":true,\"id\":\"Category:232.images.2\",\"typename\":\"CategoryImage\"},{\"type\":\"id\",\"generated\":true,\"id\":\"Category:232.images.3\",\"typename\":\"CategoryImage\"},{\"type\":\"id\",\"generated\":true,\"id\":\"Category:232.images.4\",\"typename\":\"CategoryImage\"}],\"products\":{\"type\":\"id\",\"generated\":true,\"id\":\"$Category:232.products\",\"typename\":\"PagedResult\"}},\"Route:hooks-academy/udstyr-til-rytteren/rideudstyr-og-ridetoj\":{\"id\":\"hooks-academy/udstyr-til-rytteren/rideudstyr-og-ridetoj\",\"path\":\"/hooks-academy/udstyr-til-rytteren/rideudstyr-og-ridetoj\",\"__typename\":\"Route\"},\"Category:233\":{\"id\":233,\"name\":\"Ridestøvler og ridesko\",\"level\":3,\"parentId\":228,\"hasSubcategories\":false,\"primaryRoute\":{\"type\":\"id\",\"generated\":false,\"id\":\"Route:hooks-academy/udstyr-til-rytteren/ridestovler-og-ridesko\",\"typename\":\"Route\"},\"__typename\":\"Category\",\"content\":\"\\r\\nOm man foretrækker ridestøvler eller ridesko er lidt en smagssag. Ridestøvler findes i mange forskellige modeller og prisklasser. Når man begynder at gå til ridning og måske ikke vil ofre det helt store på udstyr kan en kunstlæderstøvle være rigtig god. Den er også ideel til børn som stadig vokser. Kunstlæderstøvlen er desuden vedligeholdelsesfri og tåler vand i modsætning til en læderstøvle, der jævnligt skal pudses og plejes.
\\r\\nHvilken model støvle man vælger, afhænger naturligvis af hvad man bedst kan lide og hvilken der føles mest komfortabel. Rider man stævner, kan det dog også have stor betydning for valget af støvler. Dressurstøvler er traditionelt stive i skaftet og de helt dyre modeller har oftest lynlåsen placeret foran på indersiden. Spring- og allroundstøvlerne er normalt mere bløde og behagelige. De har oftest snører foran på foden og en gennemgående lynlås bag på. Når du vælger støvler, så må de gerne være lidt til den høje side, da de vil synke sammen, når de først er gået til. Det synes ikke pænt, hvis støvlen ikke er høj nok. Hvis det i starten føles meget ubehageligt med de høje skafter, så kan man anvende en korkkile, og derved undgå gnavsår i knæhaserne.
\\r\\nRidestøvler giver en bedre støtte til schenklen end ridesko, men vil man helst have en ridesko så kan man komplettere denne med leggins/støvleskafter, så får man et støvlelignende udseende. Fordelen ved denne kombination er, at den oftest er billigere og det er betydelig lettere at finde noget som passer perfekt både på foden og benet, hvis man ikke passer standardstørrelserne.
\\r\\nOm vinteren, når man bruger lidt kraftigere og grovere fodtøj, kan det være nødvendigt at skifte stigbøjlerne til en større størrelse for at undgå at foden sidder fast i bøjlen.
\\r\\nVær opmærksom på at både ridestøvler og ridesko kun bør anvendes når du rider og ikke i stalden, da hverken såler, sømme eller lynlåse har godt af at komme i kontakt med f.eks. mudder og hestemøg.
\\r\\nUnder staldarbejde og den daglige omgang med hesten, anbefales det at anvende robuste sko med kraftige såler. Der findes forskellige sikkerhedssko som er forsynet med stålkappe for at beskytter tæerne. Der findes også sko med sikkerhedssåler, der forhindrer at man træder f.eks. et søm op i foden samt fodtøj der er særligt egnet til at modstå urin og kemikalier.
\",\"head\":{\"type\":\"id\",\"generated\":true,\"id\":\"$Category:233.head\",\"typename\":\"HtmlHead\"},\"parent\":{\"type\":\"id\",\"generated\":true,\"id\":\"$Category:233.parent\",\"typename\":\"Category\"},\"images\":[{\"type\":\"id\",\"generated\":true,\"id\":\"Category:233.images.0\",\"typename\":\"CategoryImage\"},{\"type\":\"id\",\"generated\":true,\"id\":\"Category:233.images.1\",\"typename\":\"CategoryImage\"},{\"type\":\"id\",\"generated\":true,\"id\":\"Category:233.images.2\",\"typename\":\"CategoryImage\"},{\"type\":\"id\",\"generated\":true,\"id\":\"Category:233.images.3\",\"typename\":\"CategoryImage\"},{\"type\":\"id\",\"generated\":true,\"id\":\"Category:233.images.4\",\"typename\":\"CategoryImage\"}],\"products\":{\"type\":\"id\",\"generated\":true,\"id\":\"$Category:233.products\",\"typename\":\"PagedResult\"}},\"Route:hooks-academy/udstyr-til-rytteren/ridestovler-og-ridesko\":{\"id\":\"hooks-academy/udstyr-til-rytteren/ridestovler-og-ridesko\",\"path\":\"/hooks-academy/udstyr-til-rytteren/ridestovler-og-ridesko\",\"__typename\":\"Route\"},\"Category:814\":{\"id\":814,\"name\":\"Sådan klæder du dig rigtigt\",\"level\":3,\"parentId\":228,\"hasSubcategories\":false,\"primaryRoute\":{\"type\":\"id\",\"generated\":false,\"id\":\"Route:hooks-academy/udstyr-til-rytteren/sadan-klaeder-du-dig-rigtigt\",\"typename\":\"Route\"},\"__typename\":\"Category\",\"content\":\"\\r\\nEn super god ridetur eller fin tid i stalden, uanset vejr og sæson sikrer du ved at klæde dig på med omtanke. Ja, vi kan naturligvis ikke vide, hvilket humør din hest vil være i, men med det rigtige ridetøj slipper du i alt fald selv for at fryse eller svede. Vi bad vores tøjdesigner, Ann-Therese Helgesson op tips til, hvordan man klæder sig på - uanset vejret.
\\r\\n✓ Ridebukser mindsker risikoen for gnavsår. Smag og behag afgør, om du ønsker ridebukser med fuld- eller knæskindsforstærkning, eller med silikoneforstærkning eller helt uden forstærkning. Sats på bukser med funktionsmateriale, som afviser snavs, er hurtigtørrende, vandafvisende og uv-sikre. Rider du i et par rideleggings, skal de være behagelige, og ikke have generende sømme.
\\r\\n✓ T-shirt, polo, let skjorte, funktionstop eller strikket trøje? Det afhænger af hvad og hvordan, du skal ride. Hvis du er i skoven og risikerer at rive dig på grene, er det fx godt at vælge en trøje med lange ærmer, så du beskytter dig på bedste vis.
\\r\\n✓ Sommer og regn hører desværre ofte sammen. Hvis du bare skal gå mellem stald og ridehus, fungerer en poncho fint, men hvis du kan se frem til en tur i skoven, er det smart at tage en regnjakke på.
\\r\\n✓ Med tynde sommerhandsker beskytter du dine hænder, samtidig med, at du opnår et bedre greb om tøjlerne.
\\r\\n✓ En ventileret letvægtshjelm sikrer, at du ikke får det for varmt, selvom du bliver udsat for sol.
\\r\\n✓ Med en taljetaske kan du have mobilen med dig hele dagen, når du kun er iført T-shirt og ridebukser. Praktisk og godt.
\\r\\n✓ Til sidst, vælg et par ridestøvler, jodhpurs, leggings eller chaps, som passer til netop dig.
\\r\\nFor ikke at fryse - eller svede unødigt - er lag på lag-metoden den bedste løsning. Du kan altid tage et lag af eller på under træningen. Ridesport er en fysisk krævende sport, hvor det er smart at bruge funktionstøj, som er tilpasset til den gren af ridesporten, du udfører.
\\r\\n✓ Ridebukser mindsker risikoen for gnavsår. Smag og behag afgør, om du ønsker ridebukser med fuld- eller knæskindsforstærkning, eller med silikoneforstærkning eller helt uden forstærkning. Sats på en vinterudgave i softshellstof. De er elastiske med fleece på bagpå og med børstet inderside, som forbedrer luftgennemstrømningen. Tag vinterundertøj på, hvor du fryser meget.
\\r\\n✓ Mange ryttere kommer til ridning i vest, mikrofleecejakke og med en jakke udenpå. Vesten, med elastisk stof i siderne, bør være tynd, men dog varme, hvor det virkelig gør nytte. En tynd vest gør forresten, at ridelæreren tydeligt kan se, hvordan du sidder og bevæger dig i sadlen.
\\r\\n✓ Rider du meget og vil gerne have bedre blodcirkulation i læggene, så de ikke bliver stive og hårde, er kompressionsstrømper helt perfekte. Det mindsker også træningsømheden bagefter. Men jeg vil nu også slå et slag for uldstrømper. Uld er et fantastisk materiale - året rundt.
\\r\\n✓ Sats på et par almindelige ridehandsker i smidigt kunststof med overhånd i blød mesh eller et par skindhandsker.
\\r\\n✓ Du kan tage en ridenederdel på undervejs til træning og ved opvarmning. Den varmer lårene, hvor man tit fryser.
\\r\\n\\r\\n✓ Godt og slidstærkt undertøj er et must. Invester også i en fleecetrøje eller en strikket trøje samt en tyk jakke. Hvis du fx skridter i en time, kommer man let til at fryse, hvis ikke jakken kan holde på varmen. Ved hård intervaltræning eller ved galoptræning, virker en skaljakke godt også i kulde, selvom du klæder dig på efter lag på lag-metoden.
\\r\\n✓ Med en overall får du automatisk meget varme omgående. Men undgå at tage for meget på. Det er aldrig sjovt at blive svedig og fugtig.
\\r\\n✓ En halsdisse er perfekt, så den kolde luft ikke trænger ind i jakken ved halsen. Du kan også tage den over hovedet under hjelmen, så halsdissen dækker dine kinder. Se halsdisse som et multiværktøj, når det blæser.
\\r\\n✓ Med kraftige handsker med vattering på overhånden, beskytter du dine hænder mod kulde samtidig med, at du opnår et godt greb om tøjlerne.
\\r\\n✓ Dine fødder er i særdeleshed udsat for kulde. Husk at du altid skal kunne bevæge dine tær, så lad være med at tage fem par strømper på og tro, at det løser problemet. Tæerne har behov for plads. Rid i stedet i flere lag med uldstrømper samt uldsåler. Også dine lår er udsatte om vinteren. Vælg derfor en længere ridejakke- eller frakke. Invester desuden i vatterede bukser samt ørevarmere for dine øres skyld.
\",\"head\":{\"type\":\"id\",\"generated\":true,\"id\":\"$Category:814.head\",\"typename\":\"HtmlHead\"},\"parent\":{\"type\":\"id\",\"generated\":true,\"id\":\"$Category:814.parent\",\"typename\":\"Category\"},\"images\":[{\"type\":\"id\",\"generated\":true,\"id\":\"Category:814.images.0\",\"typename\":\"CategoryImage\"},{\"type\":\"id\",\"generated\":true,\"id\":\"Category:814.images.1\",\"typename\":\"CategoryImage\"},{\"type\":\"id\",\"generated\":true,\"id\":\"Category:814.images.2\",\"typename\":\"CategoryImage\"},{\"type\":\"id\",\"generated\":true,\"id\":\"Category:814.images.3\",\"typename\":\"CategoryImage\"},{\"type\":\"id\",\"generated\":true,\"id\":\"Category:814.images.4\",\"typename\":\"CategoryImage\"}],\"products\":{\"type\":\"id\",\"generated\":true,\"id\":\"$Category:814.products\",\"typename\":\"PagedResult\"}},\"Route:hooks-academy/udstyr-til-rytteren/sadan-klaeder-du-dig-rigtigt\":{\"id\":\"hooks-academy/udstyr-til-rytteren/sadan-klaeder-du-dig-rigtigt\",\"path\":\"/hooks-academy/udstyr-til-rytteren/sadan-klaeder-du-dig-rigtigt\",\"__typename\":\"Route\"},\"Category:1424\":{\"id\":1424,\"name\":\"Ridebuksens alfa omega\",\"level\":3,\"parentId\":228,\"hasSubcategories\":false,\"primaryRoute\":{\"type\":\"id\",\"generated\":false,\"id\":\"Route:hooks-academy/udstyr-til-rytteren/ryttarbyxans-a-o\",\"typename\":\"Route\"},\"__typename\":\"Category\",\"content\":\"\\r\\nAlle ridebukser er forskellige med hensyn til pasform, materiale og funktion. En ridebuks skal være behagelig at have på, så pasformen er absolut vigtigst. Prøv gerne flere forskellige for at finde den model, der sidder bedst på dig. Selvom alle ridebukser er strækbare, kan der være stor forskel på pasformen. Du skal kunne bevæge dig frit, så prøv gerne at bøje i knæene og gå ned på hug.
\\r\\nVores ridebukser er fremstillet i forskellige materialekombinationer og funktionsmaterialer, så du kan tilpasse dit valg efter årstiden og temperaturen. Vælg et materiale du finder behageligt. Det skal føles rart mod huden. Undersøg derefter de forskellige egenskaber ved materialekombinationen. Hvis bukserne er i firevejs-stretch, har de en ekstra god pasform og giver dig maksimal bevægelsesfrihed. Hvis du vælger et funktionelt materiale, er det normalt åndbart, men kan også være smudsafvisende, hurtigtørrende og UV-sikkert.
\\r\\nNogle modeller har yderligere funktioner. Vores stretchbuks i elastisk softshell er f.eks. foret med varmt fleece på indersiden, hvilket gør den til en populær vinterbuks. Der er også højteknologiske ridebukser med Icefil®, der holder dig kølig og transporterer fugt væk fra kroppen, Core Control Technology ™, som giver ekstra støtte til coremusklerne (mave og ryg) og Calf Fit System ™, der støtter både leg og ankel samt lindrer trykpunkter og friktion i støvlerne.
\\r\\nVælg ud fra dit behov. Silikone/PU giver, alt efter mønster og placering, et optimalt greb i sadlen. Buksen kan enten være med fullgrip i Silikone/PU eller kunstskind (Daewoo). Generelt giver fullgrip det bedste greb i sadlen, men det handler mest om din egen oplevelse og hvad der forbedrer netop din ridning. Ønsker man ikke fullgrip, så kan man vælge en knæforstærket buks med silikone/PU, kunstskind eller stof alene.
\\r\\nNormalt er taljen på ridebukser lidt højere bagpå for at undgå ubehagelige \\\"slip\\\", og at buksen gaber, når du sidder i sadlen. Sømmene er strategisk placeret, så de ikke nager, og benlukningerne er enten i elastisk materiale eller med velcro, hvilket gør det nemt og behageligt. De fleste modeller har standard benlængde, men vi har også modeller med ekstra benlængde. Praktiske lommer med eller uden lynlås og dekorative detaljer er med til at give et stilfuldt look.
\\r\\nBehagelig og mere strechty variant af ridebuksen med elastik i taljen og forskellige greb i silikone/PU.
\\r\\nBliv rideklar uden et tøjskifte! Anvendelsesmulighederne for chaps er mange. Brug dem som en overtræksbuks, der holder dig ren i stalden. De holder dig tør, når det regner eller sneer. Og naturligvis til ridebrug, hvor de støtter dine ben og giver et godt greb i sadlen. Du behøver ikke hoppe af hesten for at tage dem af. Bliv siddende i sadlen og åbn blot lynlåsene og det justerbare bælte i taljen. De klassiske materialer er ruskind og nappa. Der findes også modeller i varmt elastisk neopren med grip på knæene samt i vejrbestandig nylon, som både er lette at have med sig og tage på.
\\r\\nBukserne, der gør det skønt at ride ud i kulden! Tag dem uden på ridebukserne eller over et par termoleggings og nyd tiden med hesten. Vores termobukser er med fullgrib for at give det bedste greb i sadlen. De er foret, vandtætte og åndbare. Taljen er elastisk og sømmene tapede. Lynlås langs benet gør det nemt at tage dem af og på. Vil du have en mere moderne udgave, når du står bag barrieren eller er i stalden, så prøve en ridenederdel. Stilfuld, praktisk og dejlig varm. Selv når du sidder på hesten - naturligvis!
\\r\\n\",\"head\":{\"type\":\"id\",\"generated\":true,\"id\":\"$Category:1424.head\",\"typename\":\"HtmlHead\"},\"parent\":{\"type\":\"id\",\"generated\":true,\"id\":\"$Category:1424.parent\",\"typename\":\"Category\"},\"images\":[{\"type\":\"id\",\"generated\":true,\"id\":\"Category:1424.images.0\",\"typename\":\"CategoryImage\"},{\"type\":\"id\",\"generated\":true,\"id\":\"Category:1424.images.1\",\"typename\":\"CategoryImage\"},{\"type\":\"id\",\"generated\":true,\"id\":\"Category:1424.images.2\",\"typename\":\"CategoryImage\"},{\"type\":\"id\",\"generated\":true,\"id\":\"Category:1424.images.3\",\"typename\":\"CategoryImage\"},{\"type\":\"id\",\"generated\":true,\"id\":\"Category:1424.images.4\",\"typename\":\"CategoryImage\"}],\"products\":{\"type\":\"id\",\"generated\":true,\"id\":\"$Category:1424.products\",\"typename\":\"PagedResult\"}},\"Route:hooks-academy/udstyr-til-rytteren/ryttarbyxans-a-o\":{\"id\":\"hooks-academy/udstyr-til-rytteren/ryttarbyxans-a-o\",\"path\":\"/hooks-academy/udstyr-til-rytteren/ryttarbyxans-a-o\",\"__typename\":\"Route\"},\"Category:2221\":{\"id\":2221,\"name\":\"Plejeråd: – beklædning\",\"level\":3,\"parentId\":228,\"hasSubcategories\":false,\"primaryRoute\":{\"type\":\"id\",\"generated\":false,\"id\":\"Route:hooks-academy/udstyr-til-rytteren/skotselrad-klader-och-utrustning\",\"typename\":\"Route\"},\"__typename\":\"Category\",\"content\":\"\\r\\n
Hööks stræber efter at fremstille produkter med god kvalitet og stiller høje krav til kvaliteten. Det er vigtigt at pleje produkterne på den rigtige måde, for at de skal holde så længe som muligt. Undgå at vaske produkter i tekstil unødigt, da det kan have negativ effekt på tøjets livslængde og også på miljøet.
\\r\\n\\r\\n
Funktionsbeklædning med vandafvisning / åndingsfunktion
\\r\\nTænk over ikke at vaske funktionsbeklædning unødigt. Det er dog værd at tænke over, at funktionsmaterialer, der ånder, får dårligere åndingsevne, når de bliver snavsede, også vandafvisningen kan formindskes, når materialet bliver snavset. Husk at følge vaskeanvisningen for det respektive produkt nøje. At lukke velcrobånd, lynlåse, knapper o.s.v. ved vask er med til at mindske slidtage. Brug ikke skyllemiddel ved vask af funktionsbeklædning, der det kan påvirke både tøjets funktion såvel som miljøet negativt.
\\r\\nVandafvisningen formindskes desværre altid gradvist på funktionsbeklædning både ved brug og vask. Hvis vandet på ydersiden holder op med at ligge som perler, kan imprægneringen gentages ved at opvarme produktet på lav temperatur ved fx strygning eller ved at tørretumble det.
\\r\\nHvis dette ikke længere virker, anbefaler vi, at man genimprægnerer tøjet. Husk at anvende en imprægnering uden fluorkarboner og følg tøjets vaskeanvisning ved imprægneringen.
\\r\\nKunststof
\\r\\nKunststofmaterialer er ofte relativt lette at pleje og kan sagtens vaskes i en almindelig vaskemaskine. Tænk over ikke at vaske funktionsbeklædning unødigt, det sparer både på tøj og miljø. Følg vaskeanvisningen omhyggeligt og brug ikke skyllemiddel. Undgå så vidt muligt også at tørretumble tøjet, men følg vaskeanvisningens anbefaling.
\\r\\nBomuld
\\r\\nVed vask af bomuldsprodukter, husk som sædvanligt at følge tøjets vaskeanvisning og undgå at anvende skyllemiddel. Tøj, der ikke tørretumbles, holder længere, og det sparer også energi.
\\r\\nUld
\\r\\nUldfibre er i sig selv smudsafvisende og antibakterielle. På grund af dette er det ofte nok at lufte et stykke uldtøj for, at det skal føles frisk igen. Ved vask af uldtøj er det vigtigt at følge tøjets vaskeråd omhyggeligt, da ikke alt uldtøj kan vaskes i maskine. Det er vigtigt ikke at vaske for varmt samt at anvende vaskemaskinens uldprogram i de tilfælde, hvor tøjet kan maskinvaskes. Hvis uldtøj vaskes for varmt med for hård en bearbejdning, kan ulden filte og tøjet krympe. Brug ikke skyllemiddel ved vask af uldbeklædning, da det kan skade uldfibren.
\\r\\nImprægnering
\\r\\nDe vandafvisende behandlinger, som Hööks bruger, er altid uden fluorkarboner (PFC-fri), fordi det er materialer, der er skadelige for både mennesker og miljø. Vandafvisning formindskes gradvis efter både vask og brug, og når det sker, anbefaler vi, at man genimprægnerer tøjet. Husk at anvende en imprægnering uden fluorkarboner (uden (PFC), og følg tøjets vaskeanvisning ved imprægneringen.
\",\"head\":{\"type\":\"id\",\"generated\":true,\"id\":\"$Category:2221.head\",\"typename\":\"HtmlHead\"},\"parent\":{\"type\":\"id\",\"generated\":true,\"id\":\"$Category:2221.parent\",\"typename\":\"Category\"},\"images\":[{\"type\":\"id\",\"generated\":true,\"id\":\"Category:2221.images.0\",\"typename\":\"CategoryImage\"},{\"type\":\"id\",\"generated\":true,\"id\":\"Category:2221.images.1\",\"typename\":\"CategoryImage\"},{\"type\":\"id\",\"generated\":true,\"id\":\"Category:2221.images.2\",\"typename\":\"CategoryImage\"},{\"type\":\"id\",\"generated\":true,\"id\":\"Category:2221.images.3\",\"typename\":\"CategoryImage\"},{\"type\":\"id\",\"generated\":true,\"id\":\"Category:2221.images.4\",\"typename\":\"CategoryImage\"}],\"products\":{\"type\":\"id\",\"generated\":true,\"id\":\"$Category:2221.products\",\"typename\":\"PagedResult\"}},\"Route:hooks-academy/udstyr-til-rytteren/skotselrad-klader-och-utrustning\":{\"id\":\"hooks-academy/udstyr-til-rytteren/skotselrad-klader-och-utrustning\",\"path\":\"/hooks-academy/udstyr-til-rytteren/skotselrad-klader-och-utrustning\",\"__typename\":\"Route\"},\"Category:234\":{\"id\":234,\"name\":\"Om hesten\",\"level\":2,\"parentId\":155,\"hasSubcategories\":true,\"primaryRoute\":{\"type\":\"id\",\"generated\":false,\"id\":\"Route:hooks-academy/om-hesten\",\"typename\":\"Route\"},\"__typename\":\"Category\",\"subcategories\":[{\"type\":\"id\",\"generated\":false,\"id\":\"Category:235\",\"typename\":\"Category\"},{\"type\":\"id\",\"generated\":false,\"id\":\"Category:236\",\"typename\":\"Category\"},{\"type\":\"id\",\"generated\":false,\"id\":\"Category:2775\",\"typename\":\"Category\"},{\"type\":\"id\",\"generated\":false,\"id\":\"Category:237\",\"typename\":\"Category\"},{\"type\":\"id\",\"generated\":false,\"id\":\"Category:238\",\"typename\":\"Category\"},{\"type\":\"id\",\"generated\":false,\"id\":\"Category:239\",\"typename\":\"Category\"},{\"type\":\"id\",\"generated\":false,\"id\":\"Category:240\",\"typename\":\"Category\"},{\"type\":\"id\",\"generated\":false,\"id\":\"Category:241\",\"typename\":\"Category\"},{\"type\":\"id\",\"generated\":false,\"id\":\"Category:933\",\"typename\":\"Category\"}],\"content\":\"\",\"head\":{\"type\":\"id\",\"generated\":true,\"id\":\"$Category:234.head\",\"typename\":\"HtmlHead\"},\"parent\":{\"type\":\"id\",\"generated\":true,\"id\":\"$Category:234.parent\",\"typename\":\"Category\"},\"images\":[],\"products\":{\"type\":\"id\",\"generated\":true,\"id\":\"$Category:234.products\",\"typename\":\"PagedResult\"}},\"Route:hooks-academy/om-hesten\":{\"id\":\"hooks-academy/om-hesten\",\"path\":\"/hooks-academy/om-hesten\",\"__typename\":\"Route\"},\"Category:235\":{\"id\":235,\"name\":\"Mindre lidelser og små skavanker\",\"level\":3,\"parentId\":234,\"hasSubcategories\":false,\"primaryRoute\":{\"type\":\"id\",\"generated\":false,\"id\":\"Route:hooks-academy/om-hesten/mindre-lidelser-og-sma-skavanker\",\"typename\":\"Route\"},\"__typename\":\"Category\",\"content\":\"\\r\\nHeste er store og følsomme dyr. Sørger du for jævnligt at tjekke hesten grundigt igennem, kan du opdage mindre lidelser og små skavanker, inden de udvikler sig og kræver dyrlægebehandling. Her kommer nogle relativt almindelige lidelser og skavanker som du normalt selv kan behandle, men er du det mindste i tvivl så kontakt din dyrlæge.
\\r\\nDe mindre sår som hesten ofte får, der ikke er så dybe og ikke bløder så meget, at de skal syes kan du selv tage hånd om. Rens såret med vand og sæbe eller en saltvandsopløsning. Sørg for at sårkanterne holdes rene, eventuelle hår omkring såret klippes væk, så det bliver nemmere at holde såret rent. Påfør et tyndt lag sårsalve eller spray med sårplaster/sårspray for at beskytte såret mod infektion. Nogle sår kræver bandagering for at forhindrer at der kommer snavs og skidt i såret.
\\r\\nMuk er en hudinflammation i hestens kodeled. Huden i kodeleddet er tynd og sart, så der kommer nemt sår, hvis hesten går på en mudret eller fugtig fold. Hvis disse sår inflammeres kaldes det for muk. Den bedste måde at forebygge muk på, er at sørge for at holde hestens ben så rene og tørre som muligt. Har hesten fået muk så er det vigtigt at du er omhyggelig med at behandle den, så det ikke spreder sig op ad benet. Spreder inflammationen sig til lymfekarrene kan hesten få lymfangitis. Lymfangitis gør at lymfekarrene ikke kan transportere væske væk fra vævet, hvilket bevirker at benet hæver voldsomt.
\\r\\nGentag behandlingen dagligt i 5-7 dage. Bliver det ikke bedre, så kontakt din dyrlæge.
\\r\\nHar hesten først har haft muk, så har den større risiko for at få det igen. Vær opmærksom herpå og sørg for at holde kodeleddene rene.
\\r\\nSur stråle er et bakterie-/svampeangreb i hoven. Forrådnelsen opstår oftest i selve strålen, men også andre dele af hoven kan blive angrebet. Hoven/strålen bliver blød og svampet samt ildelugtende. Årsagen er oftest dårlig hovhygiene og at hesten står på et vådt og beskidt underlag. Smalle hove med dybe kløfter kan også være en indirekte årsag.
\\r\\nSpiserørsforstoppelse er når hestens spiserør bliver forstoppet. Det kan skyldes uopblødt Betfor eller mash/slobber, store æblestykker eller bare det almindelige foder. Hesten bliver meget urolig, hoster, skummer og man kan se foderrester komme ud gennem næseborene. Tag omgående alt foder fra hesten, massere forsigtigt på venstre underside af halsen. Kontakt dyrlægen omgående, hvis ikke øjeblikkelig bedring indtræffer.
\\r\\nFor at undgå hesten får spiserørsforstoppelse bør du altid give hesten sit grovfoder inden den får sit krybbefoder. Hvis hesten har tendens til at spise for hurtigt, så kan du lægge nogle større sten i krybben og herved undgå at hesten forsluger sig. Opblødt foder kan også forebygge forstoppelsen.
\",\"head\":{\"type\":\"id\",\"generated\":true,\"id\":\"$Category:235.head\",\"typename\":\"HtmlHead\"},\"parent\":{\"type\":\"id\",\"generated\":true,\"id\":\"$Category:235.parent\",\"typename\":\"Category\"},\"images\":[{\"type\":\"id\",\"generated\":true,\"id\":\"Category:235.images.0\",\"typename\":\"CategoryImage\"},{\"type\":\"id\",\"generated\":true,\"id\":\"Category:235.images.1\",\"typename\":\"CategoryImage\"},{\"type\":\"id\",\"generated\":true,\"id\":\"Category:235.images.2\",\"typename\":\"CategoryImage\"},{\"type\":\"id\",\"generated\":true,\"id\":\"Category:235.images.3\",\"typename\":\"CategoryImage\"},{\"type\":\"id\",\"generated\":true,\"id\":\"Category:235.images.4\",\"typename\":\"CategoryImage\"}],\"products\":{\"type\":\"id\",\"generated\":true,\"id\":\"$Category:235.products\",\"typename\":\"PagedResult\"}},\"Route:hooks-academy/om-hesten/mindre-lidelser-og-sma-skavanker\":{\"id\":\"hooks-academy/om-hesten/mindre-lidelser-og-sma-skavanker\",\"path\":\"/hooks-academy/om-hesten/mindre-lidelser-og-sma-skavanker\",\"__typename\":\"Route\"},\"Category:236\":{\"id\":236,\"name\":\"Almindelige sygdomme\",\"level\":3,\"parentId\":234,\"hasSubcategories\":false,\"primaryRoute\":{\"type\":\"id\",\"generated\":false,\"id\":\"Route:hooks-academy/om-hesten/almindelige-sygdomme\",\"typename\":\"Route\"},\"__typename\":\"Category\",\"content\":\"\\r\\nHeste bliver præcis som os mennesker indimellem syge og nogle er mere sarte og modtagelige end andre. Hvis du kender din hest godt, så vil du tidligt opdage, hvis noget er galt og hurtigt kunne igangsætte en eventuel behandling.
\\r\\nKolik er en samlet betegnelse for smerter i maven. Har hesten kolik ses det oftest ved at den bliver urolig, skraber med forbenene, løfter bagbenene og kigger om mod maven. Den vil gentagende gange lægge sig ned og rulle. Har du mistanke om kolik, så fjern alt hestens foder og forsøg at få hesten til at bevæge sig. Træk eller longere den let, det kan hjælpe med til at få maven i gang. Hjælper det ikke eller er hesten meget påvirket, så tøv ikke med at kontakte dyrlægen. Inden du ringer og hvis det ikke er akut, kan det være en god ide først at kontrollere hjerteslag/puls, slimhinder, tarmlyde (det er ikke gode tegn, hvis ikke der er nogle lyde), temperatur og afføring. Hvis hesten er for urolig til af få taget puls og temperatur, så lad være. Risikoen for at der kan ske en ulykke vil være for stor.
\\r\\nNyreslag viser sig ved at hesten bliver stiv og ikke vil gå. Den sveder og er øm ved berøring af muskulaturen ved bagparten. Urinen får en rødlig farve og både åndedræt og puls stiger. En hest som uregelmæssigt motioneres/trænes eller der ikke sættes ned i foder under træningsfrie perioder har større risiko for at blive ramt. Det er når hesten skal i bevægelse igen efter en kort pause af symptomerne viser sig. Hvis du har mistanke om nyreslag, så lad omgående hesten stå stille. Giv den et dækken på så musklerne holdes varme, tilbyd den vand og hvis den lægger sig ned, så lad den ligge, men sørg for at den ligger så blødt som muligt. Kontakt omgående dyrlægen for rådgivning og eventuel behandling.
\\r\\nForfangenhed er en inflammation i hoven som er meget smertefuld. Hesten kan ikke gå, hovene bliver varme, specielt forhovene. Man oplever en øget puls i koden.
\\r\\n1) Forfangenhed i forbindelse med foling. Efterbøren er ikke kommet ud og forårsager livmoderinflammation som påvirker cirkulationen i hovene.
\\r\\n2) Forfangenhed pga. overbelastning. En hest som har været meget halt i en periode har risiko for at blive forgangen i det raske ben på grund af manglende aflastning.
\\r\\n3) Foderrelateret forfangenhed. Den hyppigste form for forfangenhed er den foderrelaterede. Den kan skyldes at hesten har skiftet foder for hurtigt, du bør vænne hesten til et nyt foder over mindst to uger. Dette gælder også når hesten skal sættes på sommergræs. Årsagen kan også være den, at hesten har fået for meget foder eller græs. Der er derfor vigtigt at du nedjusterer fodermængden ved en skadespause eller under en mindre anstrengende træningsperiode.
\\r\\nFår du mistanke om, at din hest er forfanget, så lad den stå inde på blødt og tørt underlag, fjern alt krybbefoder, køl gerne benene ned og kontakt dyrlægen. Det er meget vigtigt at hesten kommer i dyrlægebehandling så hurtigt som muligt.
\\r\\nHvis hesten træder forkert kan det medføre en akut forvridning med varme, hævelse og halthed til følge. Led og sener kan blive overbelastede og det kan medfører at hesten bliver halt. Frakturer ses heldigvis relativt sjældent hos heste. De kan være meget svære og komplicerede at behandle.
\\r\\nBliver din hest akut halt, så tjek allerførst at der ikke sidder noget fast i hoven. Mærk og tryk ned langs benet for at opdage en evt. varme, hævelse eller ømhed.
\\r\\nHvis hesten kun er lidt halt, så giv den fri et par dage og hold øje med at det ikke bliver værre. Opstår der ikke bedring eller er den blevet mere halt og måske ikke støtter på benet, så skal du kontakte dyrlægen.
\",\"head\":{\"type\":\"id\",\"generated\":true,\"id\":\"$Category:236.head\",\"typename\":\"HtmlHead\"},\"parent\":{\"type\":\"id\",\"generated\":true,\"id\":\"$Category:236.parent\",\"typename\":\"Category\"},\"images\":[{\"type\":\"id\",\"generated\":true,\"id\":\"Category:236.images.0\",\"typename\":\"CategoryImage\"},{\"type\":\"id\",\"generated\":true,\"id\":\"Category:236.images.1\",\"typename\":\"CategoryImage\"},{\"type\":\"id\",\"generated\":true,\"id\":\"Category:236.images.2\",\"typename\":\"CategoryImage\"},{\"type\":\"id\",\"generated\":true,\"id\":\"Category:236.images.3\",\"typename\":\"CategoryImage\"},{\"type\":\"id\",\"generated\":true,\"id\":\"Category:236.images.4\",\"typename\":\"CategoryImage\"}],\"products\":{\"type\":\"id\",\"generated\":true,\"id\":\"$Category:236.products\",\"typename\":\"PagedResult\"}},\"Route:hooks-academy/om-hesten/almindelige-sygdomme\":{\"id\":\"hooks-academy/om-hesten/almindelige-sygdomme\",\"path\":\"/hooks-academy/om-hesten/almindelige-sygdomme\",\"__typename\":\"Route\"},\"Category:2775\":{\"id\":2775,\"name\":\"Føllets almindeligste sygdomme\",\"level\":3,\"parentId\":234,\"hasSubcategories\":false,\"primaryRoute\":{\"type\":\"id\",\"generated\":false,\"id\":\"Route:hooks-academy/om-hesten/folets-vanligaste-sjukdomar\",\"typename\":\"Route\"},\"__typename\":\"Category\",\"content\":\"
Nu er føltiden i fuld gang over hele landet. Hvis du venter føl eller skal have et føl i din stald, er det godt at have styr på, de almindelige sygdomme, der kan slå føl ihjel og hvilke symptomer, du skal være opmærksom på.
Hvert år fødes der tusindvis af føl i Sverige, og nu til dags er der mange hesteejere, som ikke kan tage blikket fra overvågningskameraet i deres venten på, at føllene sætter deres hove i boksstrøelsen. For det meste går både drægtigheden og folingen godt, og føllet fødes som en sund og rask bandit. Men ikke altid - nogle af de mest almindelige årsager, som føl dør af, er følsyge, forstoppelse og forkerte benstillinger.
\\r\\n‑ De fleste sygdomme kan dukke op allerede mens hesten er føl. Vi ser tre diagnoser, som har større gennemslagskraft med gentagne antal hvert år, siger Karl-Henrik Heimdahl, hestedyrlæge hos Agria Dyreforsikring.
\\r\\nFølsyge
Følsyge er en bakterieinfektion, som slå føllet ihjel i løbet af de første leveuger, når føllets egne antistoffer ikke er fuldt udviklet. Infektionen begynder et sted i kroppen som infektion i led, infektion i hjernen, lungebetændelse eller diarré og kan i værste tilfælde udvikle sig til en såkaldt blodforgiftning (følsepsis). Bakterierne kommer ind i forbindelse med vejrtrækning, gennem munden eller ved infektion i navlen. Følsyge har som oftest et hurtigt sygdomsforløb.
Symptomer
\\r\\nBehandling
\\r\\nDet er livsvigtigt at sætte behandlingen hurtigt i gang. Der kræves ofte intensiv, medicinsk behandling med fx antibiotika eller et plasmadrop med antistoffer, men også kirurgisk behandling kan være nødvendig.
\\r\\nMekonium-forstoppelse
\\r\\nFøllet skal komme af med sin tambeg, mekonium, inden for de første 12 timer efter fødslen - ellers opstår der forstoppelse, og føllet får kolik. Tarmbegen er mørk og ofte formet i små, hårde kugler.
\\r\\nSymptomer
\\r\\nBehandling
\\r\\nKontakt altid dyrlægen for rådgivning, men hvis du bliver opmærksom på problemet tidligt, kan det ofte løses ved at give føllet Mikrolaks eller lignende.
\\r\\nForkert benstilling
\\r\\nSlår ofte for tidligt fødte føl ihjel, føl, som ikke vokser normalt eller som har ligget forkert i livmoderen. Føllet kan få forskellige slags forkerte benstillinger.
\\r\\nSymptomer
\\r\\nBehandling
\\r\\nI milde tilfælde kan tilstanden gå i sig selv igen naturligt. Hvis der kræves behandling, er det vigtigt at foretage den i god tid, inden vækstområderne lukker sig. Konsulter en dyrlæge og en dygtig beslagsmed.
\",\"head\":{\"type\":\"id\",\"generated\":true,\"id\":\"$Category:2775.head\",\"typename\":\"HtmlHead\"},\"parent\":{\"type\":\"id\",\"generated\":true,\"id\":\"$Category:2775.parent\",\"typename\":\"Category\"},\"images\":[{\"type\":\"id\",\"generated\":true,\"id\":\"Category:2775.images.0\",\"typename\":\"CategoryImage\"},{\"type\":\"id\",\"generated\":true,\"id\":\"Category:2775.images.1\",\"typename\":\"CategoryImage\"},{\"type\":\"id\",\"generated\":true,\"id\":\"Category:2775.images.2\",\"typename\":\"CategoryImage\"},{\"type\":\"id\",\"generated\":true,\"id\":\"Category:2775.images.3\",\"typename\":\"CategoryImage\"},{\"type\":\"id\",\"generated\":true,\"id\":\"Category:2775.images.4\",\"typename\":\"CategoryImage\"}],\"products\":{\"type\":\"id\",\"generated\":true,\"id\":\"$Category:2775.products\",\"typename\":\"PagedResult\"}},\"Route:hooks-academy/om-hesten/folets-vanligaste-sjukdomar\":{\"id\":\"hooks-academy/om-hesten/folets-vanligaste-sjukdomar\",\"path\":\"/hooks-academy/om-hesten/folets-vanligaste-sjukdomar\",\"__typename\":\"Route\"},\"Category:237\":{\"id\":237,\"name\":\"Hestens adfærd og sanser\",\"level\":3,\"parentId\":234,\"hasSubcategories\":false,\"primaryRoute\":{\"type\":\"id\",\"generated\":false,\"id\":\"Route:hooks-academy/om-hesten/hestens-adfaerd-og-sanser\",\"typename\":\"Route\"},\"__typename\":\"Category\",\"content\":\"\\r\\nHesten er et flok- og flugtdyr, hvilket betyder at flokken er meget vigtig for hesten. Det kan vi benytte os af, ved at blive en del af flokken - som hestens fører.
\\r\\nAt hesten er et flugtdyr gør at den helst vil flygte, hvis den bliver bange. Flugtinstinktet er stærkt hos hesten og det er noget du bør have kendskab til for at omgangen med hesten skal blive så sikker som mulig.
\\r\\nAt være fører indebærer ikke at du skal være streng og hård, men at du skal være tydelig, bestemt og konsekvent for at vinde hestens fortrolighed og tillid. Har hesten en rolig og selvsikker fører som signalerer at tingene er okay, så vil du kunne få hesten til undersøge og acceptere det, som den i første omgang blev bange for. Straf aldrig en hest som bliver bange, da du så bare forstærker det ubehagelige og du risikerer at få et endnu større problem end det måske var fra begyndelsen.
\\r\\nHesten sanser er særdeles veludviklede.
\\r\\nHestens ører er placeret på hver sin side af hovedet, hvilket giver et meget stort synsfelt, men derimod intet direkte skarpsyn. Dette for at den nemt skal kunne opdage farer fra nær og fjern i alle retninger. Det kan sammenlignes med eksempelvis en løve som er et rovdyr, den har øjnene placeret forrest midt på hovedet og deres skarpsyn er særdeles godt for at kunne fokusere på sit bytte og nedlægge det.
\\r\\nHeste har en særdeles god lugtesans. Det ser vi f.eks. på hoppen som genkender sit føl på lugten eller hvis vi har blandet noget nyt i foderet, så vil man kunne se at hesten reagerer før den overhovedet har smagt. Hestene bruger også lugtesansen til at kommunikere med, de har ofte en hurtig mule-til-mule kontakt, når de hilser. Når du hilser på en ny hest, så er det ikke ualmindeligt at den snuser både længe og grundigt til dig for at få en fornemmelse af hvem du er. Det er takket været lugtesansen, at heste mange gange har kunnet opdage fare og rovdyr, dengang de levede vildt og på denne måde kunne komme i sikkerhed og overleve. Blæser det meget har heste svært ved at skelne mellem de forskellige lugte og det kan være en direkte årsag til, at hesten ofte bliver urolig og nemmere skræmt, da deres instinkt siger at de pga. vejrforholdt ikke vil kunne opdage en eventuel fare i tide.
\\r\\nSmagssansen er tæt forbundet med lugtesansen. Vil du introducere noget nyt kan det være en rigtig god ide at vænne hesten til den nye smag. Dette kan være godt at have i baghovedet, hvis du har en hest som ikke drikker nok under et stævne, hvor vandet smager anderledes. Her kan du vænne den til at du blander æblecider i vandet, så det på denne måde kommer til at smage ens både hjemme og ude.
\\r\\nHesten hører ekstremt godt, den kan opfange både højere og lavere toner end vi mennesker. Den kan bevæge ørene uafhængigt af hinanden og herved opfange lyde fra forskellige retninger og lokalisere hvor de kommer fra. Det er også med ørene hesten viser om den er nygerrig, bange eller sur.
\\r\\nHestens følesans er størst ved hovedet. Ved hjælp af følehår som sidder på mulen og omkring øjnene kompenseres der bl.a. for det meget begrænsede synsfelt, som hesten har lige foran sig. Følehårene på mulen/læberne gør også at hesten kan sortere maden fra. Du må aldrig klippe følehårene af!
\\r\\nAt hesten er meget følsom i huden, ved du måske allerede. Tænkt blot på hvor voldsomt din hest kan reagere, hvis en flue sætter sig på den. Vær opmærksom på dette under din håndtering af hesten, sommetider tager vi måske unødvendigt hårdt fat, hvor det måske er tilstrækkeligt med et let tryk eller tag.
\",\"head\":{\"type\":\"id\",\"generated\":true,\"id\":\"$Category:237.head\",\"typename\":\"HtmlHead\"},\"parent\":{\"type\":\"id\",\"generated\":true,\"id\":\"$Category:237.parent\",\"typename\":\"Category\"},\"images\":[{\"type\":\"id\",\"generated\":true,\"id\":\"Category:237.images.0\",\"typename\":\"CategoryImage\"},{\"type\":\"id\",\"generated\":true,\"id\":\"Category:237.images.1\",\"typename\":\"CategoryImage\"},{\"type\":\"id\",\"generated\":true,\"id\":\"Category:237.images.2\",\"typename\":\"CategoryImage\"},{\"type\":\"id\",\"generated\":true,\"id\":\"Category:237.images.3\",\"typename\":\"CategoryImage\"},{\"type\":\"id\",\"generated\":true,\"id\":\"Category:237.images.4\",\"typename\":\"CategoryImage\"}],\"products\":{\"type\":\"id\",\"generated\":true,\"id\":\"$Category:237.products\",\"typename\":\"PagedResult\"}},\"Route:hooks-academy/om-hesten/hestens-adfaerd-og-sanser\":{\"id\":\"hooks-academy/om-hesten/hestens-adfaerd-og-sanser\",\"path\":\"/hooks-academy/om-hesten/hestens-adfaerd-og-sanser\",\"__typename\":\"Route\"},\"Category:238\":{\"id\":238,\"name\":\"Sundt hestehold\",\"level\":3,\"parentId\":234,\"hasSubcategories\":false,\"primaryRoute\":{\"type\":\"id\",\"generated\":false,\"id\":\"Route:hooks-academy/om-hesten/sundt-hestehold\",\"typename\":\"Route\"},\"__typename\":\"Category\",\"content\":\"\\r\\nGodt og sundt hestehold bygger på den viden du har, når det drejer sig om, hvad der er bedst for hesten. Dette gælder især fodring, træning og den daglige pasning.
\\r\\nHar du hesten opstaldet, så skal stedet opfylde særlige krav og anbefalinger iht. lovgivningen om Hold af heste, det er f.eks. krav til boksstørrelsen, lofthøjde osv. som skal efterfølges. Staldmiljøet skal være godt, hesten må ikke udsættes for træk, fugt, støv eller støj. Du skal sørge for at hesten har et godt og tørt underlag at stå/ligge på. Går hesten i løsdrift skal den have mulighed for at kunne gå i læ for stærk sol, regn og vind. Går hestene ude hele vinteren, så skal der endvidere være en ren og tør liggeplads til dem.
\\r\\nHesten skal have adgang til godt og afbalanceret foder, hvis ikke den har fri adgang, så skal den fodres mindst tre og allerhelst flere gange om dagen. Hesten skal have fri adgang til drikkevand.
\\r\\nHvis hesten er opstaldet bør den dagligt komme på fold. Den bør også have mulighed få gå sammen med eller have kontakt med andre heste. Foldene må gerne tilbyde en eller anden form for beskæftigelse, f.eks. en bold eller birkekviste, hvis din hest nemt kommer til at kede sig. Hegnet skal være udformet således at hesten ikke kan komme til skade, eventuelt hegnstråd/bånd skal være velspændt, pigtråd må ikke anvendes.
\\r\\nHeste har bedst af at bevæge sig, det er vigtigt at du kan tilbyde dem en god og varieret træning, så de derved får mulighed for at udvikle sig, blive stærkere, holdbare og få brugt deres energi.
\\r\\nHesten skal tilses dagligt selv om den går på græs. Du skal sikre dig, at hesten har det godt. Lav dig nogle rutiner vedr. det det daglige arbejde med hesten, så vil du få en glad og harmonisk hest – og får nogle fantastiske oplevelser!
\",\"head\":{\"type\":\"id\",\"generated\":true,\"id\":\"$Category:238.head\",\"typename\":\"HtmlHead\"},\"parent\":{\"type\":\"id\",\"generated\":true,\"id\":\"$Category:238.parent\",\"typename\":\"Category\"},\"images\":[{\"type\":\"id\",\"generated\":true,\"id\":\"Category:238.images.0\",\"typename\":\"CategoryImage\"},{\"type\":\"id\",\"generated\":true,\"id\":\"Category:238.images.1\",\"typename\":\"CategoryImage\"},{\"type\":\"id\",\"generated\":true,\"id\":\"Category:238.images.2\",\"typename\":\"CategoryImage\"},{\"type\":\"id\",\"generated\":true,\"id\":\"Category:238.images.3\",\"typename\":\"CategoryImage\"},{\"type\":\"id\",\"generated\":true,\"id\":\"Category:238.images.4\",\"typename\":\"CategoryImage\"}],\"products\":{\"type\":\"id\",\"generated\":true,\"id\":\"$Category:238.products\",\"typename\":\"PagedResult\"}},\"Route:hooks-academy/om-hesten/sundt-hestehold\":{\"id\":\"hooks-academy/om-hesten/sundt-hestehold\",\"path\":\"/hooks-academy/om-hesten/sundt-hestehold\",\"__typename\":\"Route\"},\"Category:239\":{\"id\":239,\"name\":\"Hestens almene tilstand\",\"level\":3,\"parentId\":234,\"hasSubcategories\":false,\"primaryRoute\":{\"type\":\"id\",\"generated\":false,\"id\":\"Route:hooks-academy/om-hesten/hestens-almene-tilstand\",\"typename\":\"Route\"},\"__typename\":\"Category\",\"content\":\"\\r\\nJo mere du omgås din hest, desto hurtigere opdager du, hvis der er noget der ikke er som det skal være. Tegn på at hesten ikke har det godt, kan være at den ikke spiser alt sit foder op, at den drikker for lidt, virker urolig og ruller sig eller bare står og hænger og ser mat ud.
\\r\\nDer findes nogle gode retningslinier for, hvad du skal gøre, hvis du har mistanke om at din hest ikke har det godt. For at vide hvad der er normalt for din hest må du tillære dig, hvordan din hest er når den er frisk.
\\r\\nHestens normale kropstemperatur ligger mellem 37,0 og 38,2 grader. For at kende din hests normale temperatur, vil det være en god ide, at du i nogle dage tager din hests temperatur og helst på samme tidspunkt, f.eks. om morgenen.
\\r\\nHesten har normalt mellem 28-40 hjerteslag pr. minut. Pulsen finder du lettest på den blodåre som findes på undersiden af ganaschen eller nede ved koden.
\\r\\nHesten tager normalt mellem 8-16 åndedræt i minuttet.
\\r\\nHestens slimhinder skal være svag rosa, løft op i overlæben, så ser du hvordan det ser ud.
\\r\\nHvis du hiver ud i skindet på hestens hals, skal det falde på plads et par sekunder efter du har sluppet det. Tager det længere tid, så kan hesten være dehydreret.
\\r\\nLæg dit øre mod maven, bagtil mod flanken, normalt vil du kunne høre tarmene (boblende lyd). På venstre side høres det mere og tydeligere.
\\r\\nHar hesten tisset og skidt, ser det i så fald normalt ud eller er afføringen f.eks. løs/tynd?
\\r\\nUdviser din hest en anden adfærd end normalt, så hold ekstra opsyn med den. Føler du dig usikker, så kontakt dyrlægen og rådfør dig med denne om eventuel behandling.
\\r\\n- Febertermometer
\\r\\n- Sårrens, f.eks. Jodopax
\\r\\n- Saltvandsopløsning
\\r\\n- Bomuldsvat
\\r\\n- Forbindinger og sterile kompres
\\r\\n- Gazebind og elastisk bandage
\\r\\n- Selvklæbende bandage, flexbandage
\\r\\n- Saks og pincet
\\r\\n- Mild sæbe
\\r\\n- Blødgørende salve, f.eks. Helosan eller Idomin
\\r\\n- Doseringssprøjte, kan være god ved rensning af sår
\\r\\n- Engangshandsker
\\r\\n- Bremse
\\r\\n- Plaster - til dig selv
\\r\\n\\r\\n\\r\\n
\\r\\n
\\r\\n
Her finder du information om hestens puls, åndedræt, temperatur m.v. Når du ved hvordan din hest er, når den ikke fejler noget, så er det altid nemmere at opdage sygdomme og lignende på et tidligt stadie.
\\r\\n\\r\\n
Hvor høj puls hest, puls hest, hvilken kropstemperatur hest, temperatur hest, åndedræt hest, hest antal åndedræt pr. minut, hest åndedræt pr. minut, staldapotek, hvad skal der være i staldapotek
\\r\\nHestens almene tilstand/Hvis hesten bliver syg
\\r\\n\\r\\n
Jo mere du omgås din hest, desto hurtigere opdager du, hvis der er noget der ikke er som det skal være. Tegn på at hesten ikke har det godt, kan være at den ikke spiser alt sit foder op, at den drikker for lidt, virker urolig og ruller sig eller bare står og hænger og ser mat ud.
\\r\\n\\r\\n
Der findes nogle gode retningslinier for, hvad du skal gøre, hvis du har mistanke om at din hest ikke har det godt. For at vide hvad der er normalt for din hest må du tillære dig, hvordan din hest er når den er frisk.
\\r\\n\\r\\n
Temperatur
\\r\\nHestens normale kropstemperatur ligger mellem 37,0 og 38,2 grader. For at kende din hests normale temperatur, vil det være en god ide, at du i nogle dage tager din hests temperatur og helst på samme tidspunkt, f.eks. om morgenen.
\\r\\n\\r\\n
Puls
\\r\\nHesten har normalt mellem 28-40 hjerteslag pr. minut. Pulsen finder du lettest på den blodåre som findes på undersiden af ganaschen eller nede ved koden.
\\r\\n\\r\\n
Åndedræt
\\r\\nHesten tager normalt mellem 8-16 åndedræt i minuttet.
\\r\\n\\r\\n
Slimhinder
\\r\\nHestens slimhinder skal være svag rosa, løft op i overlæben, så ser du hvordan det ser ud.
\\r\\n\\r\\n
Dehydrering
\\r\\nHvis du hiver ud i skindet på hestens hals, skal det falde på plads et par sekunder efter du har sluppet det. Tager det længere tid, så kan hesten være dehydreret.
\\r\\n\\r\\n
Tarmlyde
\\r\\nLæg dit øre mod maven, bagtil mod flanken, normalt vil du kunne høre tarmene (boblende lyd). På venstre side høres det mere og tydeligere.
\\r\\n\\r\\n
Afføring
\\r\\nHar hesten tisset og skidt, ser det i så fald normalt ud eller er afføringen f.eks. løs/tynd?
\\r\\n\\r\\n
Udviser din hest en anden adfærd end normalt, så hold ekstra opsyn med den. Føler du dig usikker, så kontakt dyrlægen og rådfør dig med denne om eventuel behandling.
\\r\\n\\r\\n
Følgende bør være i et staldapotek
\\r\\nSpara
\",\"head\":{\"type\":\"id\",\"generated\":true,\"id\":\"$Category:239.head\",\"typename\":\"HtmlHead\"},\"parent\":{\"type\":\"id\",\"generated\":true,\"id\":\"$Category:239.parent\",\"typename\":\"Category\"},\"images\":[{\"type\":\"id\",\"generated\":true,\"id\":\"Category:239.images.0\",\"typename\":\"CategoryImage\"},{\"type\":\"id\",\"generated\":true,\"id\":\"Category:239.images.1\",\"typename\":\"CategoryImage\"},{\"type\":\"id\",\"generated\":true,\"id\":\"Category:239.images.2\",\"typename\":\"CategoryImage\"},{\"type\":\"id\",\"generated\":true,\"id\":\"Category:239.images.3\",\"typename\":\"CategoryImage\"},{\"type\":\"id\",\"generated\":true,\"id\":\"Category:239.images.4\",\"typename\":\"CategoryImage\"}],\"products\":{\"type\":\"id\",\"generated\":true,\"id\":\"$Category:239.products\",\"typename\":\"PagedResult\"}},\"Route:hooks-academy/om-hesten/hestens-almene-tilstand\":{\"id\":\"hooks-academy/om-hesten/hestens-almene-tilstand\",\"path\":\"/hooks-academy/om-hesten/hestens-almene-tilstand\",\"__typename\":\"Route\"},\"Category:240\":{\"id\":240,\"name\":\"Foder og vand\",\"level\":3,\"parentId\":234,\"hasSubcategories\":false,\"primaryRoute\":{\"type\":\"id\",\"generated\":false,\"id\":\"Route:hooks-academy/om-hesten/foder-og-vand\",\"typename\":\"Route\"},\"__typename\":\"Category\",\"content\":\"\\r\\nHesten er en planteæder og en vildhest græsser 16-18 timer i døgnet. Når hesten ikke kan græsse hele døgnet rundt, må vi altså fodre den.
\\r\\nDer findes forskellige typer af foder: Grovfoder, kraftfoder, saftfoder, mineraler og vitaminer. Man skal fordele foderet, så jævnt ud over hele døgnet som muligt. Helst minimum tre gange, men meget gerne flere gange.
\\r\\nHusk hvis du er i tvivl eller behøver hjælp med at forstå analyseværdierne så er det altid bedst at kontakte en foderekspert.
\\r\\nGrovfoder er hestens vigtigste foder, og det som hesten skal have mest af.
\\r\\nHø, høsilage/wrap og ensilage er almindeligt grovfoder som du kan give hesten. Høet skal være grønt og bladrigt, dufte godt og ikke støve. Når du beregner den mængde hesten skal have, så regn med mindst 1 kg. tørsubstans pr. 100 kg. hest pr. døgn*. Eftersom hø indeholder en lille mængde vand, så bør man beregne 1,2 kg. hø/100 kg. hest pr. døgn. For at udregne hestens kropsvægt på en nem måde, så findes det særlige weightband, hvor du måler hesten rundt om sadelgjordlejet. Du aflæser efterfølgende hestens vægt direkte på vægtbåndet.
\\r\\nFor at sikre at hesten får alt det den har brug for, så er det vigtigt at man får analyseret sit grovfoder og ud fra resultatet beregner en korrekt foderration. Et godt grovfoder kan være fuldt tilstrækkeligt som eneste foder, medmindre du har en unghest, drægtig eller diegivende hoppe eller træner hårdt. Derimod må du supplere med kraftfoder hvis dit grovfoder indeholder for lidt af noget. Der findes flere forskellige slags kraftfoder med forskelligt indhold og dermed til forskellige behov.
\\r\\nVær opmærksom på at en balle med høsilage/ensilage har en begrænset holdbarhed afhængigt af eksempelvis temperatur, tørsubstans og ballestørrelse, med tiden ophører konserveringen i ballen og fodret bliver dårligt.
\\r\\nKraftfodret er et suppleringsfoder og hvilket kraftfoder du skal vælge afhænger i høj grad af grovfoderanalysen og den hest du har, samt hvad den bruges til. Er hesten energisk eller doven, har den svært ved at holde huld, er den lidt for rund, trænes den meget, er det et føl eller en unghest som vokser, er den drægtig eller diegivende? Mange faktorer spiller ind!
\\r\\nEksempler på kraftfoder kan være havre, korn, hvedeklid og diverse forskellige fuldfoderblandinger, en del i pelleteret form.
\\r\\nBetfor og gulerødder er to eksempler på saftfoder. Betfor er et biprodukt ved fremstillingen af sukker. Det indeholder meget sukker som giver energi og flot pels. Betfor kan også medvirke til at holde hestens mave i gang. Det skal altid opblødes og trække tilstrækkeligt inden det anvendes, ellers er der stor risiko for spiserørsforstoppelse og kolik. Gulerødder indeholder karotin som omdannes til A-vitamin. Gulerødder kan både gives friske eller som tørrede. Giver du hesten tørrede gulerødder så skal de også lægges i blød i god tid inden de kan anvendes.
\\r\\nVed at gøre brug af en grovfoderanalyse får du styr på hvilke og hvor mange vitaminer og mineraler du må supplere dit foder op med for at det bliver komplet. Salt er noget som hesten kontinuerligt har brug for, mængden varierer alt efter anstrengelse og varme. Derfor skal hesten altid have fri adgang til saltsten/sliksten.
\\r\\nHesten skal altid have fri adgang til drikkevand og en hest kan drikke op til 50 liter pr. døgn. Drikker din hest af vandkop, så er det vigtigt at du tjekker om der er tryk nok på vandet, mindst 6 liter pr. minut. Fyldes vandkoppen for langsomt kan det medføre at hesten ikke får den mængde som den egentligt har behov for. Generelt drikker heste både mere og hellere af spand end vandkop, men det er et stort arbejde at fylde spandene og sørge for der altid er vand nok. Har hesten ikke fri adgang til drikkevand, så er der øget risiko for, at den kan få f.eks. forstoppelseskolik.
\\r\\nSpara
\",\"head\":{\"type\":\"id\",\"generated\":true,\"id\":\"$Category:240.head\",\"typename\":\"HtmlHead\"},\"parent\":{\"type\":\"id\",\"generated\":true,\"id\":\"$Category:240.parent\",\"typename\":\"Category\"},\"images\":[{\"type\":\"id\",\"generated\":true,\"id\":\"Category:240.images.0\",\"typename\":\"CategoryImage\"},{\"type\":\"id\",\"generated\":true,\"id\":\"Category:240.images.1\",\"typename\":\"CategoryImage\"},{\"type\":\"id\",\"generated\":true,\"id\":\"Category:240.images.2\",\"typename\":\"CategoryImage\"},{\"type\":\"id\",\"generated\":true,\"id\":\"Category:240.images.3\",\"typename\":\"CategoryImage\"},{\"type\":\"id\",\"generated\":true,\"id\":\"Category:240.images.4\",\"typename\":\"CategoryImage\"}],\"products\":{\"type\":\"id\",\"generated\":true,\"id\":\"$Category:240.products\",\"typename\":\"PagedResult\"}},\"Route:hooks-academy/om-hesten/foder-og-vand\":{\"id\":\"hooks-academy/om-hesten/foder-og-vand\",\"path\":\"/hooks-academy/om-hesten/foder-og-vand\",\"__typename\":\"Route\"},\"Category:241\":{\"id\":241,\"name\":\"Ormekur og vaccination\",\"level\":3,\"parentId\":234,\"hasSubcategories\":false,\"primaryRoute\":{\"type\":\"id\",\"generated\":false,\"id\":\"Route:hooks-academy/om-hesten/ormekur-og-vaccination\",\"typename\":\"Route\"},\"__typename\":\"Category\",\"content\":\"\\r\\nAlle heste rammes af indvoldsorm, men normalt udgør parasitterne ingen egentlig trussel mod hestens sundhed, såfremt parasitterne ikke forekommer i større mængder. Føl og ungheste er mest udsatte, da ældre heste normalt har skabt en immunitet over for parasitterne. For at vide om din hest er hårdt angrebet eller ej må du indsende en gødningsprøve fra hesten til et laboratorium eller aflevere den hos din dyrlæge.
\\r\\nDet bedste tidspunkt at tage gødningsprøven er i april-maj. Så kan du nå at give en evt. ormekur inden hesten kommer på sommergræs og undgå smittespredning. Er din hest hårdt angrebet af parasitter, kan du tage en yderligere prøve ca. 14 dage efter ormekuren er givet. Et andet godt tidspunkt at tage en prøve er september-oktober inden hestene kommer ind fra sommergræs.
\\r\\nAlle ormemidler til heste er receptpligtige. Årsagen er at mange parasitter er blevet eller risikerer at blive resistente over for eksisterende ormemidler. Hvis det konstateres at din hest er angrebet af parasitter, så kontakt din dyrlæge for at få råd og en recept på et ormemiddel.
\\r\\nHesteinfluenza inddeles i to typer, A1 og A2. Disse forekommer hele året rundt og er meget smitsomme. Symptomerne er høj feber, hoste og næseflåd. Du bør vaccinere din hest mod influenza. Hvis du ønsker at starte stævner, så skal du desuden kunne dokumentere at de påkrævede vaccinationer er overholdt. Tjek hvor ofte din hest skal vaccineres og kontroller med stævnereglementet at du følger reglerne. Er du i tvivl, så kontakt din dyrlæge.
\\r\\nStivkrampe skyldes en bakterie som blandt andet findes i jorden. Sårinfektionen opstår oftest som følge af et stiksår i hoven eller et andet sted. Den gift som dannes angriber nervesystemet og gør at hesten bliver stiv og får svært ved at synke. Dødeligheden hos de ramte heste er høj og vaccination anbefales.
\\r\\nFodrer du med høsilage/wrap eller ensilage kan du få din hest vaccineret mod botulisme, men tjek med din dyrlæge hvad denne anbefaler. Clostridium botulinum er en bakterie som danner nervegiften botulinumtoxin, som er direkte dødelig for heste. Denne bakterie kan opstå, hvis der under indpakningen er kommet jord eller døde dyr ind i ballen. Der stilles altså store krav til både slåning, presning, indpakning og opbevaringen for at få et godt resultat.
\\r\\nhttp://www.vet.dtu.dk/
\\r\\nhttp://www.rideforbund.dk
\\r\\nhttp://www.foedevarestyrelsen.dk
\\r\\nSpara
\",\"head\":{\"type\":\"id\",\"generated\":true,\"id\":\"$Category:241.head\",\"typename\":\"HtmlHead\"},\"parent\":{\"type\":\"id\",\"generated\":true,\"id\":\"$Category:241.parent\",\"typename\":\"Category\"},\"images\":[{\"type\":\"id\",\"generated\":true,\"id\":\"Category:241.images.0\",\"typename\":\"CategoryImage\"},{\"type\":\"id\",\"generated\":true,\"id\":\"Category:241.images.1\",\"typename\":\"CategoryImage\"},{\"type\":\"id\",\"generated\":true,\"id\":\"Category:241.images.2\",\"typename\":\"CategoryImage\"},{\"type\":\"id\",\"generated\":true,\"id\":\"Category:241.images.3\",\"typename\":\"CategoryImage\"},{\"type\":\"id\",\"generated\":true,\"id\":\"Category:241.images.4\",\"typename\":\"CategoryImage\"}],\"products\":{\"type\":\"id\",\"generated\":true,\"id\":\"$Category:241.products\",\"typename\":\"PagedResult\"}},\"Route:hooks-academy/om-hesten/ormekur-og-vaccination\":{\"id\":\"hooks-academy/om-hesten/ormekur-og-vaccination\",\"path\":\"/hooks-academy/om-hesten/ormekur-og-vaccination\",\"__typename\":\"Route\"},\"Category:933\":{\"id\":933,\"name\":\"Hestens adfærd\",\"level\":3,\"parentId\":234,\"hasSubcategories\":false,\"primaryRoute\":{\"type\":\"id\",\"generated\":false,\"id\":\"Route:hooks-academy/om-hesten/hestens-adfaerd\",\"typename\":\"Route\"},\"__typename\":\"Category\",\"content\":\"Heste er intelligente dyr, som man kan lære utrolig meget. Men de er alle vildheste indvendig og flugtdyr af natur, hvilket du bør have i tankerne, når du træner sammen med dem.
\\r\\n– Som med al træning med dyr, gælder det om at finde dyrets motivation, hvis du vil lære dem noget. Og have tålmodighed, siger Jenny Yngversson, forsker og lærer i etologi, dyrebeskyttelse og dyrevelfærd på SLU.
\\r\\n– Jeg er heste som vildheste. Uanset om der er en travhest eller en shetlænder, er de allesammen stadigvæk vildheste indvendig. Vi, som arbejder med heste, skal derfor vide, at de er flugtdyr, flokdyr, og at de har brug for at æde græs stort set hele tiden. Det er hestens drivkraft, fortæller Jenny og forklarer, at alle flokdyr er bange for ting, og netop rædsel påvirker indlæringsevnen negativt.
\\r\\n– hvis du vil lære hesten noget nyt, gælder det om, at den ikke er bange, der vil være et dårligt udgangspunkt. Desuden bør alle, som gerne vil træne dyr, have sin grundviden om dyr på plads. Man skal forstå forskellen mellem positiv og negativ forstærkning,
\\r\\nMens nogle heste tydeligt viser deres rædsel, er andre sværere at aflæse.
\\r\\n– Nogen løfter hoveder, viser det hvide i øjnene, puster næseborene op og trækker vejret hurtigt for at advare de andre heste i flokken. Nogle er mere diskrete, ligetil der pludselig kommer eksplotionsagtig reaktion, og det maksimale tegne på rædsel, som er panik og flugt.
\\r\\n\\r\\n
Rædsel for ting og situationer kan man træne væk, og det gælder om, at man forstår, at det som hesten ikke er bange for hjemme, kan den alligevel blive bange for til stævne eller ridehuset.
\\r\\n– Man kan have behov for at træne den samme ting igen nye steder. Det handler ikke om, at heste er dumme, det her er en egenskab, der trods alt har gjort, at de har overlevet i milioner af år. De er tilpassede til at være netop heste, så tab ikke tålmodigheden.
\\r\\nTil forskel fra for eksempel kør, som har horn, har hestene intet naturligt forsvar, og tager derfor hellere flugten, hvis de føler sig truede.
\\r\\n– De kan sparke, men flugt er det bedste forsvar. Igen, de er ikke dumme, men de flygter først og tænker efterfølgende helt enkelt, fordi det har været den mest succesrige taktik gennem millioner af år, siger Jenny.
\\r\\n\\r\\n
Man kan berolige en skræmt hest, og Jenny deler gerne ud af nogle gode måder at tænke på.
\\r\\n– Man kan vende det negative til noget positivt. Det kaldes modsat betinget, og betyder helt enkelt, at hesten kobler noget farligt til noget positivt, og dermed får en positiv følelse for det, som tidligere var farligt. Du kan fx tage \\\"slikdåsen\\\" frem samtidig med klippemaskinen. Hvis nu din hest er bange for paraplyer. Lad en hjælper holde hesten og en anden i en paraply. Slår i paraplyen op, kommer der tit en mindre reaktion fra hesten først, den løfter hovedet. Så kan personen med paraplyen gå lidt baglæns. Hesten kan bevæge sig hen mod den, og paraplyen fortsætter med at gå baglæns. Til slut kan hesten snuse til paraplyen, og så belønnes den med en godbid. På den måde er det negative blevet til noget positivt. Hvis hesten ikke vil have den godbid, som den egentlig rigtig gerne vil havde, er den særdeles bange, så sørg for at træde tilbage inden flugtreaktionen kommer, siger Jenny, og fortæller om at man bør lære at tage sin hests puls.
\\r\\n– Så får en målestok for, hvor bange den faktisk er. Du tager lettest hestens puls under hagen tæt på halsen, eller på indersiden af forbenet ved knæet.
\\r\\nEr din hest er bange for trailer/lastbil? Det er den ikke alene om.
\\r\\n– Som udgangspunkt er heste bange for netop hestetransportere/trailere, også selvom det naturligvis ikke er alle, der har et problem med det. Er din hest bange, så begynd ikke at træne sammen morgen, som I skal køre, begynd måske en måned inden, du har planer om at køre nogen steder med, at I går tæt på traileren. Skridt to er, at endnu tættere på og trin tre er et lille stykke ind afslappet og successivt.
\\r\\nDet kan også lette træningen, hvis man har en ældre hest med.
\\r\\n– Også en nervøs hest kan blive tryg, hvis der er villig til at bruge tid på det. Tab ikke humøret og tålmodigheden, og vær omhyggelig med, at du aldrig går så langt, at du udløser hestens flugtinstinkt, men afbryder inden.
\\r\\n\\r\\n
Hvordan er det med, at heste synes at kunne aflæse hvordan rytteren har det, og hvilket humør rytteren er i? Jenny forklarer.
\\r\\n– Endnu findes der ikke så meget forskning i emnet, men nogen viser, at hvis du har høj plus, kan det få hestens puls til at stige. Præcis som mange dyr kan vi blive spændte, og vi kan føle det hos dyr, og de kan føle det hos os. Formodentlig kan heste også aflæse nogle af vore ansigtsudtryk.
\\r\\nMan kommer langt med at tage et dybt åndedrag og ånde ud.
\\r\\n– Så slapper man af, og det påvirker hesten. Man skal kunne tage kontrol over sig selv og signalere, at nu slapper vi af. Eftersom vi under ridning har så stor kontakt med hesten, kender de os godt. Den mindste spænding forplanter sig i tøjlen og gennem vore lår. Vore impulsive reaktioner mod noget, kan vi jo ikke kontrollere, men hvis du selv bliver bange for noget, gælder det om, at du hurtigt får kontrol over dig selv igen.
\\r\\n\\r\\n
Nogle undersøgelser peger også på, at heste bliver sværere at håndtere af mennesker, der har en negativ attitude overfor dem.
\\r\\n– De som ikke synes om heste, havde sværere ved at kontrollere dem, og hvis du føler dig vred, irriteret og utålmodig, skal du ikke lave noget avanceret med hesten den dag. Det bliver bare svært og farligt, så måske er det nok bare at strigle hesten lidt. Personligt tror jeg, at vi kunne have glæde af ikke at give hesten skylden, men derimod finde problemerne hos os selv!
\\r\\n\\r\\n
Dette er Jenny Yngversson
\\r\\nJenny er egentlig uddannet etolog/zoolog og biolog. Siden 1990'erne er hun fortsat med at uddanne sig i dyreadfærd ved SLU. Hun har forsket mest i landbrugsdyr som køer, svin og høns og har fra barn været en ægte hestepige. Interessen for dyr i almindelighed og heste i særdeleshed drejede hende ind på forskning i heste. Hendes første forskning handlede om skader hos heste, hvor hun ville finde ud af, hvad i hestens adfærd, der gør, at de så tit kommer til at skade sig selv ved hegn, kroge, spande, gitre og andet. I dag leder hun et projekt, hvor man sammenligner svenske rideskoler, der har løsdrift, respektivt bokse og spiltove. Resultatet forventes klart i løbet af sommeren 2018. Til hverdag arbejder Jenny som forsker og lærer på SLU indenfor etologi, dyrebeskyttelse og dyrevelfærd.
\\r\\nPrivat bruger hun tid på sin unge, nordsvenske arbejdshest, som hun uddanner i kørsel og ridning.
\\r\\n\\r\\n
Jenny giver gode råd
\\r\\n\\r\\n
\\r\\n
\\r\\n
\\r\\n
\\r\\n
\\r\\n
Tilvænning og omvendt forstærkning
\\r\\nNoget, man har brug for grundviden om, er tilvænning, som betyder, at man ved hjælp af tilvænning mindsker reaktionen på noget, som tidligere var skræmmende. Man kan for eksempel se, at heste som tidligere har været bange for køer, men som har gået på en fold, der grænser op til en fold med køer, lidt efter lidt holder op med at reagere, eftersom der ikke sker noget farligt. Vi kan benytte af af tilvænning, når vi træner hestene, men det er vigtigt ikke at presse hesten for langt eller gå for hurtigt frem.
\\r\\nEn hurtigere måde at vende heste fra noget skræmmende er omvendt forstærkning. Det betyder, at hesten lærer koble det farlige med noget godt. For eksempel kan vi, hvis hesten er bange for klippemaskinen, give den godbidder, så den accepterer at være i nærheden af maskinen. Man øger kravene gradvist. Først får den en godbid, når klippemaskinen startes. Så får den godbidder, når vi \\\"klipper\\\" med maskinen slukket osv.
\",\"head\":{\"type\":\"id\",\"generated\":true,\"id\":\"$Category:933.head\",\"typename\":\"HtmlHead\"},\"parent\":{\"type\":\"id\",\"generated\":true,\"id\":\"$Category:933.parent\",\"typename\":\"Category\"},\"images\":[{\"type\":\"id\",\"generated\":true,\"id\":\"Category:933.images.0\",\"typename\":\"CategoryImage\"},{\"type\":\"id\",\"generated\":true,\"id\":\"Category:933.images.1\",\"typename\":\"CategoryImage\"},{\"type\":\"id\",\"generated\":true,\"id\":\"Category:933.images.2\",\"typename\":\"CategoryImage\"},{\"type\":\"id\",\"generated\":true,\"id\":\"Category:933.images.3\",\"typename\":\"CategoryImage\"},{\"type\":\"id\",\"generated\":true,\"id\":\"Category:933.images.4\",\"typename\":\"CategoryImage\"}],\"products\":{\"type\":\"id\",\"generated\":true,\"id\":\"$Category:933.products\",\"typename\":\"PagedResult\"}},\"Route:hooks-academy/om-hesten/hestens-adfaerd\":{\"id\":\"hooks-academy/om-hesten/hestens-adfaerd\",\"path\":\"/hooks-academy/om-hesten/hestens-adfaerd\",\"__typename\":\"Route\"},\"Category:650\":{\"id\":650,\"name\":\"Materialer & funktioner\",\"level\":2,\"parentId\":155,\"hasSubcategories\":true,\"primaryRoute\":{\"type\":\"id\",\"generated\":false,\"id\":\"Route:hooks-academy/materialer-funktioner\",\"typename\":\"Route\"},\"__typename\":\"Category\",\"subcategories\":[{\"type\":\"id\",\"generated\":false,\"id\":\"Category:651\",\"typename\":\"Category\"},{\"type\":\"id\",\"generated\":false,\"id\":\"Category:1577\",\"typename\":\"Category\"},{\"type\":\"id\",\"generated\":false,\"id\":\"Category:3202\",\"typename\":\"Category\"}],\"content\":\"\",\"head\":{\"type\":\"id\",\"generated\":true,\"id\":\"$Category:650.head\",\"typename\":\"HtmlHead\"},\"parent\":{\"type\":\"id\",\"generated\":true,\"id\":\"$Category:650.parent\",\"typename\":\"Category\"},\"images\":[],\"products\":{\"type\":\"id\",\"generated\":true,\"id\":\"$Category:650.products\",\"typename\":\"PagedResult\"}},\"Route:hooks-academy/materialer-funktioner\":{\"id\":\"hooks-academy/materialer-funktioner\",\"path\":\"/hooks-academy/materialer-funktioner\",\"__typename\":\"Route\"},\"Category:651\":{\"id\":651,\"name\":\"Back on Track - Sådan virker det\",\"level\":3,\"parentId\":650,\"hasSubcategories\":false,\"primaryRoute\":{\"type\":\"id\",\"generated\":false,\"id\":\"Route:hooks-academy/materialer-funktioner/back-on-track-sadan-virker-det\",\"typename\":\"Route\"},\"__typename\":\"Category\",\"content\":\"\\r\\nBack on Tracks produkter indeholder moderne og videnskabelig tekstilteknologi, som bygger på unikke sammensætninger af reflekterende mineraler, som smeltes ind i stoffet. De naturlige mineraler opfanger kropsvarmen og forvandler den til langvarig, infrarød energi, som reflekteres tilbage til din hud, led og muskler. Mennesker og dyr afgiver kropsvarme både under hvile og aktivitet, så produkterne kan bruges, når det passer bedst.
\\r\\nVærdien af den energi, som reflekteres og oplagres af stoffet kaldes emissivitet. Niveauet tilpasses efter hvert produkt og dets anvendelsesområde for at sikre en optimal balance for den ønskede effekt. Hvor meget refleksion et stof afgiver påvirkes af de udvalgte mineraler og sammensætningen af dem. Back on Tracks produkter har høj åndbarhed, hvilket forhindrer, at varmen lukkes ind eller isoleres – det er den infrarøde energi, som giver effekten.
\\r\\nDen naturlige infrarøde energi er kendt for at øge blodcirkulationen og lette for produktion af kuldioxid i blodkarrene. Perfekt ved restituering eller for at bløde spændte muskler op. Effekten kan opleves på forskellig måde. For nogle opleves den som varme, men følelsen varierer lige som resultatet af anvendelsen er individuel.
\\r\\nVore produkter skal introduceres gradvis for at vænne kroppen til effekten. Brug produktet maks. 4 timer de første 2-3 dage og øg efterhånden successivt med en time ad gangen.
\\r\\nEfter en introduktionsperioden bør man bruge produkterne mindst 8 timer per døgn, gerne længere. Allerede efter nogle timer oplever man ofte en positiv indvirkning på spændte muskler og stive led. Det kan tage 10-20 dage inden man opnår den maksimale effekt.
\\r\\nDerefter skal produktet anvendes ifølge det mønster, du selv føler er effektivt. Det kan for eksempel være længere brug i en periode og så et ophold eller et kortere tidsspand, hvor produktet bruges nogle timer dagligt ved aktivitet eller om natten.
\\r\\nHvis du oplever, at effekten aftager efter en tid, kan det være godt at holde pause fra produktet. Efter neutraliseringsperioden kan du efterfølgende genintroducere produktet.
\\r\\nDen øgede blodgennemstrømning kan i nogle tilfælde gøre, at nogle mennesker oplever en irritation, hævelse eller ømhed i problemområdet i begyndelsen. Reaktionen er individuel, og alle oplever effekten på forskellig vis.
\\r\\nHeste og hunde kan også reagere ved introduktionen. Vær derfor opmærksom på, hvordan din dyr opfører sig og reagerer ved anvendelse af produkterne.
\\r\\nDen initiale reaktion kan opstå efter bare nogle få timers brug. Hvis man oplever ubehag, bør man ikke bruge produktet mere samme dag. Prøv i stedet for at introducere produktet mere gradvis de følgende dage.
\\r\\nMennesker og dyr afgiver kropsvarme både under hvile og aktivitet, så produkterne kan bruges, når det passer dig bedst. Du opnår den største effekt under aktivitet da kropstemperaturen stiger, og refleksionen bliver stærkere.
\\r\\nVore produkter fungerer bedst, når de ligger i direkte kontakt med huden, men virker også med et tyndt lag stof under.
\\r\\nBrug kun produkterne ifølge brugsanvisningerne, og rådfør dig med læge, hvis symptomerne stadigvæk bliver ved. Hvis du er i behandling for sygdom, bør du rådføre dig med din læge, hvis du er usikker på, hvordan produktet påvirker din behandling.
\\r\\nBør ikke bruges ved graviditet/drægtighed.
\\r\\nVed brug sammen med liniment eller lignende efter egen bedømmelse, kan effekten forstærkes ved samtidig anvendelse.
\\r\\nWelltex® er Back on Tracks første og mest velkendte teknologi. Welltex® har den højeste værdi af emissivitet (genreflektering af langvarig, infrarød energi), hvilket er perfekt ved forberedelse og restituering.
\\r\\nIontex®-teknologien har samme grundkoncept som Welltex®, og er udviklet til produkter med let og højelastisk stof. Mineralerne i Iontex® har egenskaber, som gør dem antibakterielle og hurtigtørrende samtidig med, at de kan give en længere udholdenhed.
\\r\\nHaematex™ er et højteknologisk materiale til sportstøj, hvor mineraler genanvender kroppens naturlige energi. Produkterne med Haematex™ giver en god støtte og en behagelig følelse af kompression. Maksimal åndbarhed og en høj evne til at regulere fugt.
\\r\\nCool on Track™ er udviklet til at holde hunden kølig i alle situationer. Det højteknologiske materiale køler effektivt ved fordampning.
\",\"head\":{\"type\":\"id\",\"generated\":true,\"id\":\"$Category:651.head\",\"typename\":\"HtmlHead\"},\"parent\":{\"type\":\"id\",\"generated\":true,\"id\":\"$Category:651.parent\",\"typename\":\"Category\"},\"images\":[{\"type\":\"id\",\"generated\":true,\"id\":\"Category:651.images.0\",\"typename\":\"CategoryImage\"},{\"type\":\"id\",\"generated\":true,\"id\":\"Category:651.images.1\",\"typename\":\"CategoryImage\"},{\"type\":\"id\",\"generated\":true,\"id\":\"Category:651.images.2\",\"typename\":\"CategoryImage\"},{\"type\":\"id\",\"generated\":true,\"id\":\"Category:651.images.3\",\"typename\":\"CategoryImage\"},{\"type\":\"id\",\"generated\":true,\"id\":\"Category:651.images.4\",\"typename\":\"CategoryImage\"}],\"products\":{\"type\":\"id\",\"generated\":true,\"id\":\"$Category:651.products\",\"typename\":\"PagedResult\"}},\"Route:hooks-academy/materialer-funktioner/back-on-track-sadan-virker-det\":{\"id\":\"hooks-academy/materialer-funktioner/back-on-track-sadan-virker-det\",\"path\":\"/hooks-academy/materialer-funktioner/back-on-track-sadan-virker-det\",\"__typename\":\"Route\"},\"Category:1577\":{\"id\":1577,\"name\":\"Skopleje\",\"level\":3,\"parentId\":650,\"hasSubcategories\":false,\"primaryRoute\":{\"type\":\"id\",\"generated\":false,\"id\":\"Route:hooks-academy/materialer-funktioner/skovard\",\"typename\":\"Route\"},\"__typename\":\"Category\",\"content\":\"Såler sikrer ikke bare komfort og pasform, de absorberer desuden også fugt, hvilken sikrer, at fødder og sko har det meget mere behageligt.
\\r\\nBRUGE DINE SKO RIGTIGT | \\r\\n
Det hårde staldmiljø kan ødelægge læderet og sålernes lim. Derfor fraråder vi, du bruger ridestøvler/jodhpurs som staldstøvleer/sko. Brug i stedet for fx gummistøvler eller gør alternativt dine støvler/jodhpurs rene hver gang, du har brugt dem. | \\r\\n
\\r\\n |
GÅ UD FRA MATERIALET | \\r\\n
Brug altid det skoplejemiddel, der anbefales. Det er specíelt fremstillet til at passe til skoens materiale. Nogle materialer er sarte, og kræver særlig pleje fx ruskind og nubuck. | \\r\\n
\\r\\n |
NYE SKO/STØVLER | \\r\\n
Tænk over, at nye sko/støvler ikke er beskyttet tilstrækkeligt mod snavs og fugt. Imprægner eler puds sko/støvler, inden du tager dem i brug første gang og derefter med jævne mellemrum – så holder de længere. | \\r\\n
\\r\\n |
LYNLÅSEN OGSÅ SKAL VEDLIGEHOLDES | \\r\\n
Børst den ren med en lille børste og aftør den efter behov. Pres aldrig en lynlås, der sætter sig fast, og husk at fjerne eventuel jord og sand. Åben lynlåsen hele vejen, iden du tager sko/støvlen på, eller kan lynlåsen gå i stykker. | \\r\\n
\\r\\n |
SKIFTE SÅLER OFTE | \\r\\n
\\r\\n |
\\r\\n |
\\r\\n BRUGE STØVLESKAFTER \\r\\n | \\r\\n
Brug altid støvleskafter/støvlehængere. Det beskytter både læder og lynlås og bevarer støvleskafternes form, så de ikke falder sammen. | \\r\\n
\\r\\n |
AF OG PÅ | \\r\\n
Brug altid skohorn, når du tager dine sko/støvler på – så holder hælkappen længere. Brug støvleknægt, når du tager dem af. | \\r\\n
\\r\\n |
Pas på dine sko & støvler, så holder de længere! | \\r\\n
Med den rigtige pleje, bliver læder ofte pænere som tiden går. | \\r\\n
\\r\\n |
\\r\\n | \\r\\nCLEAN\\r\\n | \\r\\n
Læder | \\r\\nBørst snavs væk med en skobørste og brug fx lædersæbe til genstridige pletter. | \\r\\n
Olieret læder | \\r\\nBørst snavs væk med en skobørste og brug fx lædersæbe efter behov. | \\r\\n
Kunstlæder | \\r\\nBørst snavs væk med en skobørste og brug en klud med mild sæbeopløsning efter behov. | \\r\\n
Laklæder | \\r\\nBrug lotion eller spray til laksko. | \\r\\n
Ruskind nubuck | \\r\\nBrug ruskindsbørste eller slibeklods. Slib ekstra på pletter, saltrande og blanke partier. Brug rengøringsmiddel efter behov. | \\r\\n
Blandings- materialer | \\r\\nBørst snavs væk med en skobørste og brug rengøringsmiddel til det respektive materiale. | \\r\\n
\\r\\n | \\r\\n |
\\r\\n | \\r\\nCARE\\r\\n | \\r\\n
Læder | \\r\\nSmør dem med læderbalsam/skocreme i enten naturfarvet eller den rigtige farve. Lad cremen tørre i 15 min. Børst så cremen ind i læderet. Polér efter med en klud for at gøre det blankt. | \\r\\n
Olieret læder | \\r\\nBehandl med olie, læderbalsam eller spray. Læderet får en nyolieret udtryk, som også beskytter og imprægnerer. Husk at lyse sko over tid bliver bliver mørkere. | \\r\\n
Kunstlæder | \\r\\nBrug pudsesvamp til at forbedre blankheden. Brug skosværte/selvpolerende creme til at forbedre farven. | \\r\\n
Laklæder | \\r\\nBrug lotion eller spray beregent til laksko. | \\r\\n
Ruskind nubuck | \\r\\nBrug en specialcrreme, som genopretter og imprægnerer. Lad cremen virke i 10 min. Børst så ydersiden op med en ruskindsbørste. | \\r\\n
Blandings- materialer | \\r\\nVælg pleje efter det respektive ydermateriale. | \\r\\n
\\r\\n | \\r\\n |
\\r\\n | \\r\\nPROTECT\\r\\n | \\r\\n
Læder | \\r\\nBrug imprægneringsspray for at sikre en vandafvisende yderside. Undersåler i læder beskyttes med specialimpregnering. Som alternativ kan du forsåle sko/støvler. | \\r\\n
Olieret læder | \\r\\nBrug imprægneringsspray, så forbedrer du holdbarheden mod fugt. | \\r\\n
Kunstlæder | \\r\\nBrug imprægneringsspray som virker på kunststof. | \\r\\n
Laklæder | \\r\\nBrug ikke imprægneringsspray på laksko. | \\r\\n
Ruskind nubuck | \\r\\nBrug imprægneringsspray, lad det tørre. Børst ruskindssiden op med en ruskindsbørste. Gentag efter behov. Lad det tørre indimellem. | \\r\\n
Blandings- materialer | \\r\\nBrug imprægneringsspray. | \\r\\n
Should you have an accident and hit your head, the Mips system in your helmet is designed to help reduce the rotational motion of certain impacts that may otherwise be transferred to your head.
\\r\\nRotational motion is a common cause of concussions and more severe brain injury in oblique hits to the head. The Mips system consists of a low friction layer that is mounted inside the helmet. In a crash, the low friction layer is designed to move slightly inside the helmet to help redirect forces away from the head. This is intended to help reduce the risk of brain injury.
\\r\\n\\r\\n
Emma bor med sin familie på en gård udenfor Borås, hvor og også finder hendes heste. Emma rider for Borås Fältrittklubb, og det har hun gjort siden hun startede sin stævnekarriere som 7-årig.
\\r\\n– Siden jeg var lille har Hööks været med og har støttet min karriere, og jeg underskrev kontrakt med Hööks i 2019, siger Emma.
\\r\\nElm Rose er den tro tjener, som har været i hendes ege i snart 4 år. Hun er 12 år gammel, og er den hest, som har taget Emma der, hvor hun er i dag. De har sammen gået SM, EM, Grand Prix'er, nationsspringninger og klasser op til 1,45 m. Hun vandt blandt andet, i hård konkurrence, ”Arena Youth Tour” 145 cm med Elm Rose i Kungsbacka i foråret 2021.
\\r\\nStaldens underholdende hyggebamse er Nouveau som elsker at finde på ballade og få opmærksomhed. Han er en vallak på 11 år, som elsker stævner i store arenaer og være i spotlyset. Blandt andet har han gået Elmia, Scandinavium, Falsterbo, SM, NM, Nations Cup og mange andre store konkurrencer.
\\r\\n– Nouveau har et hjerte af guld, og er en rigtig kæmpe, som altid vil gøre sit bedste, fortsætter Emma.
\\r\\nEn anden hest i stalden er Carolin som har været hos familien Johansson i lidt over et år. Hun er 10 år gammel og ekstremt talentfuld i springning.
\\r\\n– Jeg har startet hende op til 1,45 m, og hun kvalificerede sig også til Gothenburg Horse Show 2020, siger Emma.
\\r\\nSå har vi Juliebellie som går under kælenavnet Jullan i stalden. Hun er en lille bandit på 6 år med en positiv indstilling, som drømmer om livet som stævnehest. Trods hendes unge alder og karriere har hun allerede opnået at gå både Falsterbo og Elmia. Allerede som 5-års sprang hun op til 1,25 m, og nu fortsætter hun med at satse mod højere højder!
\\r\\nDet seneste stjerneskud er Mecca, som bare hedder Mecca, og hun er 9 år gammel. Hun er en svensk avlet hoppe, som er særdeles ny i vores stald. Efter bare 4 konkurrencer sammen har hun allerede brilleret med fejlfrie runder og placeringer i 140.
\\r\\nHerunder ser du Emmas favoritter fra Hööks:
\\r\\nRobin Ingvarsson bor i Borås og arbejder med at træne og konkurrere heste på sine svigerforældres gård i Tosseryd, men også sin morbror, Sven Ingvarssons heste i Kungsbacka.
\\r\\nAllerede da Robin var ti år vandt han SM for pony. Efter den sejer er det blevet til mange titler, blandt andet SM-guld som både junior, young rider og senior. Sidste gang han vandt SM-guld var i 2016, hvilket førte til, at han fik plads på landsholdet.
\\r\\nDe heste, som Robin træner, er blevet attraktive for andre kendte ryttere. Tre af hestene er solgt til ingen mindre end Peder Fredricsson. En af dem, Christian K, var den hest, der vandt flest penge i hele verden i 2019. En anden hest, Hansson, var ranket som verdens bedste hest 2018.
\\r\\nOgså selvom størstedelen af Robins tid selvfølgelig går med hestene, er der plads til andre interesser som styrketræning, kajak og golf.
\\r\\nSamarbejdet mellem Robin Ingvarsson og Hööks begyndte allerede i 2017.
\\r\\nHerunder ser du Robins favoritter fra Hööks:
\",\"head\":{\"type\":\"id\",\"generated\":true,\"id\":\"$Category:1726.head\",\"typename\":\"HtmlHead\"},\"parent\":{\"type\":\"id\",\"generated\":true,\"id\":\"$Category:1726.parent\",\"typename\":\"Category\"},\"images\":[{\"type\":\"id\",\"generated\":true,\"id\":\"Category:1726.images.0\",\"typename\":\"CategoryImage\"},{\"type\":\"id\",\"generated\":true,\"id\":\"Category:1726.images.1\",\"typename\":\"CategoryImage\"},{\"type\":\"id\",\"generated\":true,\"id\":\"Category:1726.images.2\",\"typename\":\"CategoryImage\"},{\"type\":\"id\",\"generated\":true,\"id\":\"Category:1726.images.3\",\"typename\":\"CategoryImage\"},{\"type\":\"id\",\"generated\":true,\"id\":\"Category:1726.images.4\",\"typename\":\"CategoryImage\"}],\"products\":{\"type\":\"id\",\"generated\":true,\"id\":\"$Category:1726.products\",\"typename\":\"PagedResult\"}},\"Route:hooks-academy/hooks-family/robin-ingvarsson\":{\"id\":\"hooks-academy/hooks-family/robin-ingvarsson\",\"path\":\"/hooks-academy/hooks-family/robin-ingvarsson\",\"__typename\":\"Route\"},\"Category:1727\":{\"id\":1727,\"name\":\"Viktoria Carlerbäck\",\"level\":3,\"parentId\":1724,\"hasSubcategories\":false,\"primaryRoute\":{\"type\":\"id\",\"generated\":false,\"id\":\"Route:hooks-academy/hooks-family/viktoria-carlerback\",\"typename\":\"Route\"},\"__typename\":\"Category\",\"content\":\"\\r\\nHer har vi Viktoria Carlerbäck. Hun bor en gård, Stall Stora Bygd, udenfor Borås med sine heste. Der har hun også sin træningsvirksomhed. Viktoria har samarbejdet med Hööks i mange år.
\\r\\n– Jeg ved ikke rigtigt, hvor mange år det er, men det er blevet til mange foto-sessions, siger Viktoria.
\\r\\nPå meritlisten er der blandt andet to stykker EM, to VM og et OL. Også sejr i en verdenscup-konkurrence samt placering i det traditionsrige Badminton, alt sammen med Ballys Geronimo. Med Volt af Källstorp vandt jeg SM 2012 og 2014. Zlatan vandt i 2016, og i år været med på det vindende Nations Cup-hold.
\\r\\nViktoria har flere konkurrenceheste i sin stald. Den ældste på holdet er Zlatan B (født i 2004-e. Indorado – Haarlem)
\\r\\nJeg har haft ham siden han var fem år. Han er brun, ca. 167 cm, med placeringer i CCI4*, 1,40 spring og middelsvær dressur. En rigtig god hest med en herlig indstilling, som kan være livlig at ride ud på, når han er spændt og kigger, siger Viktoria.
\\r\\nFuldblodshesten Freckenham Ted xx er 12 år og har placering i CCI3* og 1,30 m springklasser i 2019.
\\r\\n– Han er hurtig, men lidt doven i dressurarbejdet. Han kan være lidt sur på de andre heste i lastbilen, men han er verdens mest kælne overfor mennesker. Han er brun og ca. 163 cm. Målet er at gå en klasse op i military i løbet af året, sider Viktoria.
\\r\\nAvicii er seks år.
\\r\\nVicke har været hos os i godt et halvt år og har nået en H90 militaryklasse og fejlfrie 1,20 m springklasser. Springer let og bevæger sig fint. Vicke har brug for galoptræning i foråret for at få konditionen op og måske blive lidt slankere, fortsætter hun.
\\r\\nVallös Balotelli bliver fem år og skal snart starte sin første konkurrence. Gangmæssigt har han en stor galop, så det kommer til at tage et stykke tid at få styr på kroppen.
\\r\\n– Han elsker at blive redet ud og har en herlig indstilling og elsker alle. Spændende projekt. Han er DWB e Baccarat xx og Aquilino, siger Viktoria.
\\r\\n– Når jeg ikke rider, så arbejder jeg som landsholdsleder for militarysportens unge ryttere, er instruktør på NIU-ridsport på Sven Eriksongymnasiet i Borås og har træning både hjemme og på andre anlæg. Nu er jeg også færdiguddannet som elitetræner, siger Viktoria.
\\r\\n– I fritiden dyrker jeg det meste i min have og i drivhuset, afslutter hun.
\\r\\nHerunder ser du Viktorias favoritter fra Hööks:
\",\"head\":{\"type\":\"id\",\"generated\":true,\"id\":\"$Category:1727.head\",\"typename\":\"HtmlHead\"},\"parent\":{\"type\":\"id\",\"generated\":true,\"id\":\"$Category:1727.parent\",\"typename\":\"Category\"},\"images\":[{\"type\":\"id\",\"generated\":true,\"id\":\"Category:1727.images.0\",\"typename\":\"CategoryImage\"},{\"type\":\"id\",\"generated\":true,\"id\":\"Category:1727.images.1\",\"typename\":\"CategoryImage\"},{\"type\":\"id\",\"generated\":true,\"id\":\"Category:1727.images.2\",\"typename\":\"CategoryImage\"},{\"type\":\"id\",\"generated\":true,\"id\":\"Category:1727.images.3\",\"typename\":\"CategoryImage\"},{\"type\":\"id\",\"generated\":true,\"id\":\"Category:1727.images.4\",\"typename\":\"CategoryImage\"}],\"products\":{\"type\":\"id\",\"generated\":true,\"id\":\"$Category:1727.products\",\"typename\":\"PagedResult\"}},\"Route:hooks-academy/hooks-family/viktoria-carlerback\":{\"id\":\"hooks-academy/hooks-family/viktoria-carlerback\",\"path\":\"/hooks-academy/hooks-family/viktoria-carlerback\",\"__typename\":\"Route\"},\"Category:2331\":{\"id\":2331,\"name\":\"Træning\",\"level\":2,\"parentId\":155,\"hasSubcategories\":true,\"primaryRoute\":{\"type\":\"id\",\"generated\":false,\"id\":\"Route:hooks-academy/traning\",\"typename\":\"Route\"},\"__typename\":\"Category\",\"subcategories\":[{\"type\":\"id\",\"generated\":false,\"id\":\"Category:2332\",\"typename\":\"Category\"}],\"content\":\"\",\"head\":{\"type\":\"id\",\"generated\":true,\"id\":\"$Category:2331.head\",\"typename\":\"HtmlHead\"},\"parent\":{\"type\":\"id\",\"generated\":true,\"id\":\"$Category:2331.parent\",\"typename\":\"Category\"},\"images\":[],\"products\":{\"type\":\"id\",\"generated\":true,\"id\":\"$Category:2331.products\",\"typename\":\"PagedResult\"}},\"Route:hooks-academy/traning\":{\"id\":\"hooks-academy/traning\",\"path\":\"/hooks-academy/traning\",\"__typename\":\"Route\"},\"Category:2332\":{\"id\":2332,\"name\":\"Træningstips\",\"level\":3,\"parentId\":2331,\"hasSubcategories\":false,\"primaryRoute\":{\"type\":\"id\",\"generated\":false,\"id\":\"Route:hooks-academy/traning/traningstips\",\"typename\":\"Route\"},\"__typename\":\"Category\",\"content\":\"\\r\\n