Gør hesten stævnefin

Uanset om du skal deltage i et stævne på klubniveau eller i et stort landsstævne, så bør du gøre hesten fin. Her får du råd og vejledning til hvordan du kan gøre.

Hesten vaskes god tid inden stævnet, f.eks. dagen inden. Det er ikke sikkert, at det er nødvendigt at vaske hele hesten, nogle gange kan man nøjes med ben, hove, hale og eventuelt man. Der findes mange forskellige produkter til formålet, bl.a. forskellige shampooer. Et eksempel herpå kan være en skimmelshampoo, som særdeles effektivt kan fjerne pletter på hvid eller lys pels. Der findes også shampoo som kan fremhæve farven på mørk pels. Vær grundig med at skylle al shampoo ud, der må ikke være shampoorester tilbage i hverken pels eller hår.

Afhængigt af vejret anbefales det at lade hesten tørre under et dækken af f.eks. fleece, akryl eller uld som transporterer fugten væk. Vær opmærksom på at udskifte dækkenet, hvis det bliver for fugtigt. Hvis det er koldt, så kan det være en god idé at trække med hesten til den er tør. Har din hest en tynd hale, så kan du med fordel flette halen mens den er fugtig. Når den efterfølgende er tør, så reder du den grundigt igennem. Den vil komme til at virke tykkere pga. bølgerne. Længden på halen er ofte en smagssag, men generelt så har springheste en noget kortere hale end dressurheste.

Har du ikke har mulighed for at vaske hesten eller hvis der ikke er tid til det, så findes der også tør-shampoo, som sprayes på det aktuelle område. Børst eller gnub med en fugtig svamp eller klud. Tør efter med en ren og tør klud. Læs vejledningen på det enkelte produkt.

Hvis du skal starte dressur, så skal manen altid flettes. Skal du derimod springe, så er det helt op til dig selv, om hesten skal flettes eller ej.

Har hesten meget lang pels i øret, så kan du klippe det væk ved at klemme øret sammen. Det er kun den pels der stikker frem der klippes. Man må ikke klippe hesten inde i øret, da hårene virker beskyttende mod f.eks. insekter. Man må heller ikke klippe hestens følehår omkring mulen og øjnene.

Vask hovene rene og smør dem med hovolie eller hovfedt. Hvis muligt, så lad eventuelt hesten stå på staldgangen indtil hovene er tørre.

For ekstra finish kan der smøres Face Fix eller babyolie på hestens mule/næsebor og rundt om øjnene, hvilket giver et mere udtryksfuldt udseende.

Til sidst kan du spraye hesten med pelsglans/showshine. Hvis hesten bliver bange for sprayen, så påfør med klud eller svamp. Hvide aftegninger på benene, sprayes grundigt, da pelsglansen også virker smudsafvisende. Undgå at bruge pelsglans i sadellejet.

Sådan kan du flette manen:

Manen bør være ca. 10-12 cm. lang. Er den længere bør den afkortes og eventuelt udtyndes. Opdel manen i lige store totter i en passende størrelse. Brug f.eks. en almindelig hårklemme for at holde styr på manen og inddele den. En ustyrlig eller meget glat man kan blive nemmere at flette, hvis man anvender en flettegelé. Flet gerne så stramt som muligt for et mere holdbart resultat. Ombuk fletningerne to gange eller rul dem op og fastgør dem med et par elastikker. Du kan også sy fletningerne op ved hjælp af en stoppenål og kraftig tråd (der findes særlig mantråd).

Spara

Der er ingen produkter, der matcher de valgte kriterier