Mærkning af ridehjelme

markning_av_hjalmar

En ridehjelm kan være mærket med forskellige sikkerhedsmærkninger. Det kan f.eks. være mærkninger som EN1384, PAS 015, Snell og VG1.01040.

Hööks sælger kun godkendte hjelme.

EU-mærkningen EN1384, som er udarbejdet af EU, er under revidering i øjeblikket. Indtil opdateringsarbejdet er afsluttet, gælder en midlertidig EU-standard, som hedder VG1 01.040.

Ændringer

Der er først og fremmest 3 forskelle mellem den nye midlertidige og den gamle standard:

  • Bedre stødabsorberingsevne
  • Bedre til at modstå stød fra siden (sværere at trykke hjelmen sammen fra "øre til øre")
  • Strengere krav til, at spidse genstande skal have svært ved at trænge gennem f.eks. ventilationshuller.

I øjeblikket ved man ikke, hvornår den nye standard kommer. Dog er der for nyligt fremkommet et forslag, som nu er ude i høring.

Ifølge EU-reglerne er det tilladt at sælge en hjelm, der er mærket med EN1384, hvis den er produceret senest den 4. november 2014. Der er heller ingen problemer med at ride og deltage i stævner med sådan en hjelm. Men reglerne omkring stævner ændres efter den 31. december 2017. Så er det ikke længere tilladt at deltage i stævner med sådan en hjelm. På det tidspunkt skal den være mærket med VG1, PAS015, Snell eller navnet på den nye standard (som vi ikke kender endnu).

Generelt stiller forsikringsselskaberne ingen specifikke krav til typegodkendelse af hjelme, men for en sikkerheds skyld kan det være en god ide at kontakte sit forsikringsselskab for at få mere information.

Rideskolernes krav kan variere. Spørg på den lokale rideskole, om de har specifikke regler. Sveriges rideforbund "Svenska Ridsportförbundet" har besluttet, at hjelme, som opfylder de gældende krav, skal bæres ved ridning og kørsel inden for forbundets virksomhed.

Der er ingen lovkrav om, at du skal have hjelm på, når du rider privat, men naturligvis er dette at foretrækkes.

Nogle tips

  • Køb aldrig en hjelm "til at vokse i". Hjelmen skal sidde godt fra starten.
  • Brug altid hageremmen og spænd hjelmen ordentligt fast.
  • Ifølge den svenske forbrugerstyrelse skal man udskifte hjelmen, hvis den har udsat for et "hårdt fald og har dæmpet stødet".
  • Brug også hjelm ved longering, kørsel, tømmekørsel eller løsspringning.
  • Køb aldrig en brugt hjelm. Man kan aldrig vide, hvad den har været udsat for.
  • Generelt anbefales det at udskifte hjelmen hvert 3.-5. år.

Den svenske tv-læge Göran Sjönell (iht. Agria) fortæller følgende om skadede hjerner:

"En skadet hjerne kan - i modsætning til andre organer - ikke repareres. I dag kan lægerne udføre avancerede operationer og fjerne eller erstatte mange skadede organer. Men hjernen kan ikke genoprettes. Selv en lille hovedskade kan give mén for livet. Derfor er det vigtigt at beskytte hovedet med en hjelm".

Spara

Der er ingen produkter, der matcher de valgte kriterier