Ridning giver meget tilbage

Engagerer ridesporten? Spørg det svenske folk efter uddelingen af Jerringprisen 2017. Eller lyt, hvad nogen af de 125.000 motions- og rideskoleskoleryttere mener om det. Det er ikke et tilfælde at flere og flere skolebørn svarer, "hippolog" på spørgsmålet om fremtidens drømmejob. Det er heller ikke en tilfældighed, at ridesporten efterhånden mere ses som en folkebevægelse end som en luksussport.

I dag fx er ridesporten en af de største sportsgrene for mennesker med nedsat funktionsevne. I 2015 var det kun fodbold som var større ifølge en statistik fra Riksidrottsförbundet i Sverige. Hastsverige.se fortalte, i en artikel med baggrund i forskning fra det tekniske universitet i Luleå, at staldmiljøet faktisk kan betragtes som en skole for fremtidens ledere og entreprenører.

- Staldpigerne lærer at lede sig selv og andre, hvilket de har gavn af senere i livet, ikke mindst som erhvervsdrivende indenfor hesteverdenen, siger forskeren Mats Westerberg til sitet.

Ansvarstagende, fællesskab, lederskab

Det er noget aldeles særligt med at muge, strigle og ride. Samspillet mellem individ og hest - ansvarsbevidsthed, omtanke og fællesskab - gør, at man vokser som menneske.

Der findes mange eksempler på personer, som har fået ny syn på livet takket være ridesporten. For journalisten Jenny Fagelund har ridningen været et fristed, når hun har arbejdet meget eller haft behov for at komme væk fra hverdagen.

- Jeg har truffet venner for livet, og da jeg havde min hest, var stalden og menneskene der som min anden familie. Hestene har lært mig så meget. At tage ansvar, lederskab, at turde gøre ting, man ikke troede var muligt, som at springe store spring eller at galoppere over en eng i fuld fart, siger Jenny.

Tydelige fysiske effekter

Så hver er egentlig hemligheden bag staldens opgang, forklaringen på, at godt tusind rideklubber er tilsluttet til Svenska ridsportförbundet? Forfatteren Anna Kågström mener i sin bog "Tillbaka till stallet" at kunne føre dette tilbage til staldbarnet, der nu som voksen vender tilbage til ridningen til ridningen og staldkulturen.

Desuden gør ridesporten, at man bliver stærk som en ... tja, hest? Alle, som engang har redet, føler at ben og overkrop får sig en ordentlig omgang. Hvem sig nej tak til en stimulerende og velgørende time på hesteryg samtidig med, at det har tydelige fysiske effekter? 

Der er ingen produkter, der matcher de valgte kriterier