Rideskolen lærer dig mere end blot ridning

ridskola_small

Lyst til at lære at ride? Tager du med til vennernes stald, eller får du lov til at ride hos naboen, som har egne heste? Der kan klart være både sjovt og lærerigt, men på en god rideskole, lærer du fra begyndelsen alting rigtigt. Hestene er nøje udvalgt og er vant til, at nyebegynder ryttere håndterer dem. Desuden er ridelærerne veluddannede, og de ved lige, hvad du kan klare.

Vi besøgte Smedstad Ridsportcenter i Sverige for at møde Maja Johansson, som er en af deres seks ridelærere. Hun arbejder mest med børnehold og ponyer.
- Mine yngste ryttere er Miniputterne. De er kun tre år gamle, og de rider i tyve minutter med trækker. Når man er seks år, begynder man på et "rigtigt" nybegynderhold. De første fem gange er altid teori omkring heste. Der lærer du, hvordan du tager dig af hesten før og efter ridetimen. Du skal for eksempel sadle den op, lægge trense på den, trække den til ridehuset og sidde op. Hos os skal forældrene med, så de også lærer og føler sig trygge ved hestene. Vi afholder også regelmæssigt forældrekurser, hvor vi fortæller om, hvad vi gør og hvorfor, samt at forældrene lærer at læse hestene. Forældrene er et stort aktiv, og det er super godt, hvis de kan være med, fortæller Maja.

Ridehold til enhver alder

Der findes nybegynderhold til alle aldersgrupper, også for voksne. En del rideskoler har ridelejre for nybegyndere, og det kan være en god kickstart til at komme i gang. Når du efterhånden har lært mere, er der forskellige hold og retninger, så du kan træne på det niveau og i den gren, du synes bedst om. På en større rideskole, hvor der er flere heste og hold at vælge imellem, kan det være lettere at finde et passende hold til netop dig og dine mål med ridningen.

Stop, start og styr hesten

Maja fik sin første pony, da hun var ni år gammel, og hun har redet konkurrencer i både spring, dressur og military. Først uddannede hun sig til frisør og arbejdede med det i seks år, inden hun skiftede arbejde.
-Jeg følte, at jeg ville satse mere på heste og uddannede mig til ridelærer. Der lærte jeg blandt andet undervisningsmetode og pædagogik. Det betyder, hvordan man på en god måde lærer fra sig til sine elever. Og det afhænger naturligvis af, om det er børn eller voksne og om hvilke mål, eleven har med sin ridning.

En ting, der er godt med at gå på en rideskole, er, at der findes en uddannelsesplan, når du begynder helt fra grunden og skal lære dig nye ting trinvis. Det første Majas nybegyndere skal lære, er at kunne stoppe, starte og styre sin hest. De kommer tidligt til at lære at kunne styre deres hest over bomme, så det føles naturligt, når de skal lære at springe. De rider også korte ture i naturen, som op og ned af små bakker for at træne balancen. Siden øges sværhedsgraden lidt efter lidt.

 

Lærer dig mere end kun ridning

På Smedstad Ridsportcenter er der hold op til Middelsvær dressur og til 110 cm spring.

  Det bedste med at gå på en rideskole er nok, at du lærer dig meget andet end kun ridning. Du lærer for eksempel, hvordan du passer en hest, for at den skal have det godt, hvilket foder, den har brug for, og hvorfor hesten opfører sig, som den gør. Vi træner alt det, du skal kunne, den dag du måske anskaffer din egen hest. Som at træn at læsse en hest i trailer/transport på sikker vis, så det ikke er den første gang, du gør det, når du skal hente din første egen hest hjem. Hvis du ikke køber din egen hest, kan du alligevel være med til det meste, man oplever sammen med sin egen hest.

Udstyr, du skal bruge på rideskolen

I begyndelsen skal du bare have behageligt tøj, lange bukser og sko med en lille hæl. Du skal have en ridehjelm, men på de fleste rideskoler kan du låne en de første gange.

 - Hjelmen skal være rigtigt tilpasset for at gøre nytte, og derfor kan det være klogt at købe sin egen. De nye hjelme er justerbare, og du kan som regel have den længe. Men hvis du falder af og slår hovedet eller taber hjelmen på et stengulv, skal den byttes ud, så husk at passe på din hjelm.

Når du ved, at du ønsker at fortsætte med ridning, er det dejligt med et par ridebukser. De har sømme på de rigtige steder, så du ikke får gnavsår. Det er også godt med et par støvler med stålnæser, som beskytter ekstra, hvis du bliver trådt på.

 - Vi plejer at anbefale, at man har jodhpurs og leggings til mindre børn eller læderridestøvler. Små børn kan ikke sidde rigtigt med fødderne i gummiridestøvler. En sikkerhedsvest er god at have, særligt til springning og ture udendørs.

Majas bedste begyndertips

1)   Kom i god tid inden timen, så du kan nå at tage hånd om din hest. Hvis din hest går i timen før, så hyg om en anden hest. Det er vigtigt at komme ned i omdrejninger og slappe af. Det er ikke godt at ride, hvis man spænder.

2)   Se på, når andre rider, du lærer utrolig meget ved at kigge på.

3)   Skynd dig langsomt. Få det, du har lært til at sætte sig fast, inden du går et trin videre. Det er for eksempel godt, hvis du sidder i balance i skridt og trav, inden du begynder a galoppere.

4)   Hav det sjovt! Ridning skal være sjovt, så har både hest og rytter det bedst.

Der er ingen produkter, der matcher de valgte kriterier