Benbeskyttelse

Der findes mange forskellige former for benbeskyttelse til heste. Hvornår skal man anvende benbeskyttelse og er det altid nødvendigt? Du får svarene her.

Hvilken form for beskyttelse har din hest brug for? Ingen heste har samme bevægelsesmønster, de trænes og bruges til forskellige discipliner. Du skal altså ganske enkelt finde ud af hvilket behov din hest har.

Benbeskyttelse kan være en billig forsikring mod de unødvendige skader som kan opstå under ridning, kørsel, transport eller når hesten er på fold. Springtræner du er det en god ide at beskytte senerne på forbenene mod slag, da netop senerne udsættes for stor belastning under springning. Selv om brugen af benbeskyttelse kan mindske risikoen for skader, så er det vigtigste dog stadig, at hesten trænes langsomt op, så den bliver stærk og holdbar. At ride på et varieret underlag kan hjælpe med at gøre hesten stærkere.

De mest almindelige materialer til benbeskyttelse er læder, kunstlæder, neopren og neopren med beskyttende ydermateriale i plast. De fleste lukkes med velcro.

Stryglapper

Stryglapper beskytter indersiden af hestens ben, hvis den har tendens til at ramme f. eks bagbenene sammen. De kan være fremstillet i neopren og er ofte forstærket med en hård skal til indersiden af benet. Stryglapper til forbenene er noget højere end til bagbenene.

Senebeskyttere/springgamacher

Senebeskyttere bruges især til springning, men kan med fordel også bruges under den daglige træning. Senebeskytternes vigtigste opgave er at beskytte bøjesenerne på forbenene mod slag. Denne gamachetype er åben foran og lukningen er ofte elastisk. Det er vigtigt at hesten ikke står med disse gamacher alt for længe, da elastikken kan påvirke blodcirkulationen i skinnebenet. De er oftest foret med stødabsorberende neopren. Der findes dog også nogle med lammeskind, som er ekstra bløde og hvor risikoen for skarvmærker derfor er minimal. Bagstykket og ned over kodeledet har oftest en hård skal i plast, men også materialet kevlar bliver brugt.

Korte bagbensgamacher

Bagbensgamacher er normalt korte og beskytter kun kodeledet. Der findes også nogle som kaldes teknik-gamacher som er en lille smule højere. Formålet med disse er at forbedre hestens bagbensteknik, så den "åbner mere op" under springet. Det er ikke altid tilladt at anvende denne gamachetype til stævner. Det er i øvrigt altid vigtigt at sætte sig ind i de gældende regler ved brugen af gamacher/bandager, hvis du skal ride stævne.

Dressurgamacher

Dressurgamacher anvendes især til dressur og den daglige træning. Foruden at støtte, beskytter de også mod slag. Gamacherne er høje og bløde og beskytter hele benet, og oftest også kodeledet. Materialet er normalt neopren med velcrolukning.

Boots/klokker

Boots/klokker beskytter hesten mod at træde sig selv i koden og kan anvendes til alle former for ridning, kørsel og under transport. De kan være fremstillet af gummi, kunstlæder eller neopren. Dem af gummi kan have tendens til at skarve hos nogle heste. Hvis man putter babypudder på indersiden af dem, inden de sættes på, så kan man undgå dette.

Bandager

Bandager giver også en særdeles god beskyttelse, hvis de lægges korrekt på. Hvis du anvender elastikbandager, skal du altid bruge bandageunderlag indenunder, da du ellers risikerer at bandagere for stramt og derved skade senerne. Der findes også kombibandager eller ridebandager, hvor ca. halvdelen er fleece (den del som sidder tættest på hestens ben) og den anden halvdel er elastisk. Det er ikke nødvendigt med bandageunderlag til denne bandagetype.

At bandagere hestens ben kræver en hel del øvelse. Bandagen skal ligge helt jævnt og gå ned over kodeledet.

Staldbandager

Staldbandager anvendes kun når hesten står i boksen og ikke til ridebrug. De er normalt af fleece eller uld/akryl og skal anvendes med bandageunderlag. Man kan også få særlige staldgamacher med aftagelige indlæg. De er både hurtigere og nemmere at sætte på pga. velcrolukninger. Staldbandager kan anvendes efter hårdt arbejde eller til heste som har tendens til at hæve i benene.

Hvis en hest skal have et ben bandageret pga. en skade, kan det være en rigtig god ide også at bandagere det andet. Det raske ben har nemlig stor risiko for at blive overbelastet, da hesten ofte vil forsøge at aflaste det skadede benet.

Transportgamacher

Det kan være nødvendigt at anvende transportgamacher eller en anden form for benbeskyttelse, når hesten skal transporteres. Der findes både lange og korte modeller.

Spara

Der er ingen produkter, der matcher de valgte kriterier