Transport af hesten

transportera_hasten3

Hvis du skal transportere hesten, så kan det enten ske i en hestetrailer eller hestelastbil og der er i den forbindelse flere forskellige ting du skal være opmærksom på.

Hestetrailer

Inden du læsser

Kontroller at alt lys på traileren virker og tjek at bommene er indstillet i korrekt højde. Forbommen skal gå lidt længere op end hestens bringe og bagbommen skal cirka være i højde med den midterste/nederste del af låret.

Det kan være en god ide at lægge transportgamacher eller bandager og bandageunderlag på hesten, hvis den er vant til dette. Hvis du foretrækker bandager, så bandagere gerne ned over hoven eller læg klokker på, så kronrand, balle og hov også beskyttes. Anvend eventuelt et åndbart dækken i en passende tykkelse. Det er vigtigt, at hesten ikke får det for varmt, så den begynder at sved. En lædergrime er at foretrække til transport, da den er mere holdbar, men også fordi en lædergrime er nemmere at sprætte op, hvis der skulle gå noget galt og hesten sidder fast i grimen.

Når du skal læsse

Sørg for at have god tid, så du ikke bliver stresset. Udstråler du ro, så går læsningen som regel altid meget nemmere og hurtigere. Hvis hesten er vanskelig at læsse, så kan du eventuelt bruge et træktov med kæde eller give den trense på. Har du en hest som er meget vanskelig eller umulig at læsse, så få hjælp af en erfaren og kyndig person.

Når hesten er gået ind i traileren, så sætter du bagbommen fast og lukker rampen. Man bør aldrig undlade at påsætte bagbommen, da man kan risikerer at blive mast under rampen, hvis hesten kaster sig bagud i det øjeblik rampen lukkes. Først når rampen er lukket kan du binde hesten – ikke før. Bind altid hesten fast i de dertil egnede ringe og ikke i bommen. Det gør det mindre besværligt, hvis hesten skulle springe op på forbommen og sidde fast. Inden afgang, så tjek at både rampen og sidedør er forsvarligt lukket.

Under transporten

Det kan være en god ide at hesten har adgang til et hønet eller en høpose, så den kan spise undervejs. Hvis det er varmt eller hvis turen er lang, så stop hver anden time og tjek at hesten har det godt. Tilbyd hesten vand ved samme lejlighed.

Når du er fremme, vær opmærksom på at parkere et sted, hvor du har god plads til at læsse hesten af. Når rampen efterfølgende åbnes, så er det meget vigtigt at bagbommen ikke fjernes, før du har løsnet hesten og eventuelt givet den trense på. Først herefter kan hesten tages ud.

I forbindelse med læsning af hesten, så bør du anvende handsker, gerne hjelm og sikkerhedsvest. Undgå at have sporer på støvlerne, da du kan risikerer at komme til at sidde fast eller snuble i dem, hvis der skulle ske noget uforudsigeligt.

Hestelastbiler

Foruden de almindelige hestetrailere som man spænder efter bilen, er der den seneste tid kommet flere og flere hestetransportere og hestelastbiler. Størrelserne varierer fra de mindre to-hestes transportere, som kan køres med B-kørekort til de helt store lastbiler som kræver, at du har et C-kørekort. Generelt så står hestene bedre i en lastbil end i en trailer, fordi lastbilen typisk har en bedre affjedring, ligger mere stabilt på vejen og der er mere plads. Selv når du transporterer din hest i lastbil så bør du anvende transportbeskyttelse og tage de samme forholdsregler, som hvis hesten skulle køre i trailer. Reglerne for transport af hest er desuden de samme uanset om hesten transporteres i hestetrailer eller lastbil. Se Dansk Rideforbunds eller Fødevarestyrelsens hjemmesider.

Ha' styr på egenvægten!

Det er vigtigt, at du har styr på de gældende regler. Dvs. du skal vide hvor meget din bil må trække og hvor meget din trailer må laste samt hvilket kørekort der kræves, da det elles kan blive dyrt i bøder. Den egenvægt som er oplyst i hestetrailerens eller transporterens registreringsattest stemmer ikke altid overens med virkeligheden. Det er dit ansvar som chauffør at sørge for at du ikke kører med overlæs, alt skal medregnes, ikke kun hesten, men også alt udstyret og eventuelt foder.

OBS!

Vær opmærksom på, at hestens pas altid skal medbringes, når den transporteres.

Spara

Spara

Spara

Spara

Der er ingen produkter, der matcher de valgte kriterier