Longering og arbejde med lange liner

longering_tomkorning3

At arbejde med hesten i en longe eller med lange liner er en god forberedelse inden unghesten tilrides. Det er også et godt alternativ til den daglige træning af den ældre og erfarne hest.

Hvis du aldrig har longeret eller arbejdet med en hest i lange liner, så få hjælp af en kyndig person, som kan instruerer dig i hvordan du skal gøre. Forkert udført kan arbejdet være til mere skade end gavn. Foruden en erfaren medhjælper kan det også være en rigtig god ide at se nogle af de DVD-film som findes på markedet.

Når du longerer hesten, så arbejder du med den i en longe rundt på en cirkel. Du skal selv være placeret i midten og dine arme skal indramme hesten i et V, med dig som spidsen. Den ene hånd holder longen som går fra hestens mund og den anden hånd holder pisken, som virker fremaddrivende mod hestens bagpart. Det er først og fremmest din stemme som giver kommandoerne og regulerer tempoet. Pisken kan forstærke den fremaddrivende eller sideførende hjælp.

Inden du påbegynder arbejdet i longen, så skal hesten skridtes varm som normalt. Træk den gerne, hvis den ikke har tålmodighed til at skridte i longen. Det anbefales også at lade hesten varme op i trav, inden du gør brug af en evt. hjælpetøjle. Se nedenstående oversigt over de forskellige hjælpetøjler du kan anvende.

Hvis du efterfølgende spænder hesten ind – så gør det gerne af to gange. Dette er særligt vigtigt ved unge eller nervøse heste, da det mindsker risikoen for at de går i panik. Årsagen til at man spænder hesten ind, er for at få den i korrekt form og balance under arbejdet. Skift volte regelmæssigt, så hesten trænes lige meget på begge volter.

Arbejder du med hesten i lange liner, så bruger du en køretømme, så du både kan regulere hestens indvendige- og udvendige side. Det er altså lettere at ramme hesten ind ved hjælp af lange liner end ved longering. Du kan arbejde med hesten på lige og buet spor samt træne sidebevægelser. At anvende en køretømme i arbejdet fra jorden kræver meget mere viden og erfaring end når man longerer. Tømmens indvirkning er meget kraftigere end både longens og tøjlens under ridning. Inden du påbegynder arbejdet med linerne varmes hesten op på samme måde som ved longering.

Vær opmærksom på, at du anvender så få og tydelige kommandoer som muligt og vær konsekvent.

Både longering og arbejdet i liner skal foregå på et skridsikkert underlag.

Forslag til udstyr ved longering:

* Gamacher eller bandager på fire ben. Evt. klokker.

* Sadel eller longeringsgjord

* Pad/underlag til longeringsgjord

* Trense eller kapsun

* Longe

* Hjælpetøjle (se længere ned)

Forslag til udstyr ved arbejde med lange liner:

* Gamacher eller bandager på fire ben. Evt. klokker.

* Køregjord

* Pad/underlag til køregjord

* Trense

* Køretømme

Forslag til dit udstyr ved longering og arbejde med lange liner:

* Hjelm

* Handsker

* Longepisk eller kørepisk

Forslag til hjælpetøjle og andre hjælpemidler ved longering:

* Chambon

* Gogue

* Elastik chambon

* Indspændingstøjler

* Longeringssystem (pessoaline), hjælper hesten til at træde mere ind under sig i bag og ikke lægge for meget vægt på forparten.

* Longeringshjælpen, er et bomuldstov, der erstatter både longeringsgjord og hjælpetøjle. Tovet lægges over ryggen, føres ned mellem forbenene og sættes efterfølgende fast i bidringene.

Spara

Spara

Der er ingen produkter, der matcher de valgte kriterier