Den flyvende sommerplage

sommarplagan3

Efter en lang og kold vinter er det altid skønt, når sommeren endelig kommer med sol, grønt græs og lune aftener. Men med varmen kommer også fluer, myg, klæg, bremser og andre insekter som irriterer hestene. Med viden og de rigtige midler kan vi dog hjælpe vores firbenede venner på marken.

Enkelte heste kan få allergiske reaktioner, hvis de bliver stukket, som i værste fald kan medfører hjertesvigt. En hest som er meget generet af insekter bliver ofte meget urolig og begynde f.eks. at sparke, klø sig eller løbe meget rundt for at undgå insekterne. Det er ikke kun de blodsugende insekter som irritere, også almindelige fluer kan genere hestene og medfører eksempelvis betændte øjne eller inficerede sår.

De mest generende insekter

Der findes et stort antal blodsugende insekter i Danmark f.eks. myg, klæg og bremser. Fælles for mange af dem, er at de formerer sig i vandløb og fugtige områder såsom søer, bække og moser. De er derfor også mest udbredte i områder med vand eller mosearealer. De tiltrækkes først og fremmest af duftstoffer fra dyr og mennesker, men også af varme og kuldioxid. Myg er mest aktive i skyggeområder og ved skumrings- og nattetid, mens klæg og bremser derimod ofte angriber midt på dagen under den bagende sol.

Sådan kan du hjælpe din hest

Der findes forskellige metoder til at beskytte hestene mod de værste insektangreb. Antallet af insektangreb afhænger af årstid, klima og område. Det er også forskelligt fra hest til hest, hvor generende insekterne er. Det gælder om at finde den metode som fungerer for netop dig og din hest.

Tjek hestens marker og folde

Hvis muligt, så undgå at sætte hesten på marker og folde, der er alt for fugtige, tæt ved vandløb og åer eller hvor der er meget undervegetation. Sørg for at hesten har skygge eller hvis muligt, sæt den på stald på de tidspunkter af døgnet, hvor insekterne er mest aktive.

Brug insektbeskyttelse

Hesten har en naturlig beskyttelse i form af man, pandelok og hale. Men hvis det ikke er tilstrækkeligt, så kan du bruge et fluepandebånd eller fluemaske for at beskytte hestens hoved mod insekter og et fluedækken til beskyttelse af hestens krop mod de fleste bid og stik.

Insektspay

Der findes også flere forskellige flydende insektmidler, som kan holde insekterne på afstand. Første gang du bruger et nyt bekæmpelsesmiddel, så bør du altid teste om din hest reagerer på de aktive stoffer inden du anvender det på hele hesten. Du kan teste ved at påføre en lille mængde på f.eks. hestens bringe. Læs altid emballagen på alle insektsmidler grundigt inden du bruger dem på din hest.

Tjek hesten regelmæssigt

Hvis din hest er blevet hårdt angrebet af insekter, så bør du behandle den straks. Vask eventuelle sår for at forhindre infektioner og tag temperaturen på hesten regelmæssigt. Brug et termometer specielt egnet til heste og større dyr. Vær særligt opmærksom på om de angrebne områder viser tegn på infektion eller inflammation. I tilfælde heraf kan området hæve voldsomt op og evt. lugte dårligt. Spørg altid din dyrlæge, hvis du er i tvivl.

I Hööks butikker eller i webshoppen på www.hooks.dk kan du finde det, som netop dig og din hest har brug for i kampen mod de mest irriterende insekter. Her finder du forskellige former for insektbeskyttelse, sårpleje, termometer til heste og meget andet brugbart til dig og din hest til foråret og sommeren..

Spara

Spara

Der er ingen produkter, der matcher de valgte kriterier