Sikkerhedsudstyr

At heste er vidunderlige dyr, kan vi vel alle blive enige om! Man altid skal huske på, at der kan ske ulykker for alle, selv den mest erfarne rytter. Det gælder om at være godt forberedt,. Derfor bad vi vore egne eksperter give os deres bedste sikkerhedstips fra alt lige fra udstyr, til hvad du bør gøre, inden du rider ud.

Hvilket sikkerhedsudstyr bør jeg som rytter anvende?

– Hjelm er en selvfølgelighed! Du har også brug for sko/støvler med hæl, så din fod ikke glider gennem stigbøjlen. Et par handsker til et godt greb, og for at gøre risikoen for skader i håndfladen, hvis en hest river sig løg eller tager tøjlen ud af din hånd. Vi synes også, at en sikkerhedsvest er en selvfølgelighed, uanset om du rider ud, springer etc.

Hvad skal jeg tænke på, når jeg vælger ridehjelm?

– Hjelmen skal have opdateret, godkendt mærkning. Godkendte ridehjelme i overgangsfasen t.o.m. 31. december 2017 er CE-mærkede hjelme produceret før 4. november 2014, som er blevet typetestet i henhold til standard EN 1384. Godkendte ridehjelme uden øvre tidsgrænse er CE mærkede hjelme produceret efter 4. november 2014, som har undergået den nye foreløbige typekontrol, som er mærket VG1 01,040. Hos Hööks sælger vi kun godkendte hjelme. Designet er mest en smagssag, hvorimod pasformen er desto vigtigere. Hjelmen skal sidde stille på hovedet og ikke bevæge sig, når du bevæger hovedet - du skal altså ikke vælge en hjelm til at "vokse i". Køb ikke en for stor hjelm for at kunne have en hue på om vinteren. Det er bedre at have to forskellige størrelser eller alternativt en justerbar hjelm. Den må heller ikke klemme, og den skal sidde tæt om hovedet. Hvis hjelmen har været ude for et hårdt fald, anbefaler det svenske Konsumentverket, at du skifter den, derfor bør du heller ikke købe en brugt hjelm, da du ikke ved, hvad den har været ude for. Cirka hver tredje til femte år skal du skifte hjelmen ud. 

Hvad bør jeg tænke over, når jeg vælger sikkerhedsvest?

– Sikkerhedsvesten beskytter ryg og brystkasse ved fald, spark og ulykker med klemning. Det stødoptagende materiale i vesten fordeler trykket over kroppen, så skaden bliver mindre. Du skal vælge en vest med korrekt mærkning, så du ved, at den er afprøvet med henblik på ridning. Den skal være CE mærket og være mærket med en EN 13158-20XX mærkning for at opfylde kravene. Vesten skal sidde tæt på kroppen bare med en tynd trøje under, altså ikke uden på en jakke. Vælg en vest, der føles så behagelig som muligt, og som ikke begrænser dine bevægelser, samtidig med, at den dækker, de områder, den skal dække: bryst- og nøgleben. Forstykket skal gå to-tre centimeter under det nederste ribben, og rygstykket skal dække op til den underste del af nakke, og slutte nogle centimeter fra halebenet. En vest med dårlig pasform beskytter mindre, så vær omhyggelig med at prøve. Hvis du ikke kan tænke dig at ride med vest, anbefaler vi, at man bruger en godkendt rygbeskytter. Der findes desværre ingen mærkning for ridning, men gå efter den mærkning, man bruger til kørsel på motorcykel, dvs EN 1621-2-2014.

Er der noget, man i særlig grad skal tænke på, når det handler om reflekser?

– Ja for det første kan det altid anbefales, at du og hesten har godt med reflekser på, når I rider ud. Det er en billig livsforsikring. Du opnår den bedste effekt, hvis du anbringer dem på hestens bevægelige dele som på benene. Tænk over, at du skal kunne ses fra alle sider: bagfra, forfra og fra siderne. Brug gerne benreflekser, refleksdækken, fortøj og en refleksvest på dig samt en pandelampe. I lygtetændingstiden skal du ride med lygte, hvidt lys foran, rødt lys bagud. Hvis disse reflekser så også sidder på neonfarvet materiale, som neongul eller neonrosa, ses du endnu bedre ved dårlig sigtbarhed som skumring eller i regn. Reflekser har begrænset levetid, og netop "hestemiljøet" er et miljø, som slider rigtig meget på refleksmaterialer. Vær derfor meget omhyggelig med at kontrollere og skifte dine reflekser ud. Hos Hööks sælger vi refleksmateriale fra 3M, hvilket er anerkendt som værende god kvalitet, der holder længe og til flere ganges vask.  

Hvad findes der yderligere for sikkerhedsudstyr, jeg kan bruge? 

– Et godt råd er sikkerhedsstigbøjler, som flekser og hjælper med at forhindre, at du hænger fast eller bliver hængende efter hesten, hvis du skulle falde af.  

Har I afslutningsvis nogle tips til sikker håndtering af heste?

– Forsøg at lære så meget som muligt om heste, og om hvordan de reagerer og hvorfor. På den måde kan du mange gange undgå, at der sker ulykker. Tal med hesten og gør den opmærksom på, at du er på vej ind til den, inden du går ind til den. Hold staldgang og boks fri for værktøj og ting og sørg for, at hesten ikke kan hænge fast i noget, når du trækker den gennem en dør. Tænk også på at holde sikkerhedsafstand til andre heste, når du rider og trækker hesten - mindst en hestelængde, og fortæl altid nogen, hvor du rider hen og cirka hvordnår, du planlægger at være tilbage, inden du rider ud. Uanset hvor meget sikkerhedsudstyr, du end har på dig og din hest, kan der uheldet være ude. Vær altid forsigtig - ved alle lejligheder! Også selv om du har kontrol over dig selv og din hest, kan der altid være nogen eller noget andet, som kan forårsage en ulykke. Rigtigt sikkerhedsudstyr kan dog hjælpe med at forhindre eller mildne en ulykke.

God fornøjelse!

Der er ingen produkter, der matcher de valgte kriterier