Familien Johansson

Tilde er fire år og storesøster Moa er ti. Moa har allerede gået på rideskole i mere end fem år, for hun var kun fire og et halvt år, da hun begyndte. Tilde red en periode, men så holdt rideskolen i Österby op, og nu længes hun, til hun fylder seks år, og kan få lov at begynde på den nye rideskole i Kvibille. Der findes desværre ikke hold til yngre børn.

Heldigvis for Tilde, kan hun af og til få lov til at med Moa hos veninden Alice, og få lov til at ride på hendes søde gotlandsrus, Fluga, til hun bliver gammel nok til den nye rideskole. Vi møder Tilde, Moa og mor Angelica en eftermiddag, hvor de er i stalden og hygger om Fluga.

– Det er utrolig hyggeligt at være sammen med børnene og deres venner i stalden, og det er sjovt at dele en fælles interesse, synes mor Angelica.

– Jeg gik selv til ridning som barn, og synes det er en rigtig god måde at lære grundreglerne i ridning, og hvordan man passer en hest. Du kan aldrig lære det på samme, grundige måde på egen hånd, siger Angelica.

Moa rider en gang om ugen.

– Vi rider mest dressur, men af og til springer vi også, og så har vi teoritimer. Springningen er det sjoveste, men teori er også lidt sjovt. Der lærer man de andre i gruppen bedre at kende, og vi taler om sadler og trenser, og sådant, som man skal kunne, siger Moa.

Rigtig meget værd

Eftersom de af og til også er hos Fluga, kan det blive til op til tre gange om ugen i stalden. Begge forældre arbejder fuldtid, så det er et puslespil, at får tiden til at gå op. Moas og Tildes storebror, Kevin, har også aktiviteter, og så er der selvfølgelig lektier og andet, der skal nås i en familie.

– Det tager mindst to timer hver gang, vi er i stalden, ofte mere, så det er klart, at vi må prioritere, og må vælge noget andet fra. Hvis der er fint vejr en lørdag, tager vi hellere en tur til stalden end for eksempel ud at shoppe eller hygge med venner. Jeg synes der har stor værdi, at børn har en interesse og en aktivitet. De, der beskæftiger sig med heste og dyr, lærer at tage ansvar, og det er også vigtigt, siger Angelica.

Mest balancetrænning i begyndelsen

Angelica var ikke i tvivl om, at lade børnene begynde til ridning, selvom de var så små som fire år.

– I begyndelsen er det mest balancetræning, og at pusle om hestene. Timerne tilpasses efter barnets alder. Selvfølgelig er de af og til faldet af, men det har ikke været så slemt.

– Jeg faldt af engang, og ømmede mig. Først synes jeg, at det var frygteligt, men så holde mor i hesten, og Åsa, min ridelærer holdt i mig, og så var det ikke så slemt at prøve igen. Man kan også falde, når man cykler, siger lille Tilde så rigtigt.

Moa faldt af engang på rideskolen, da sneen faldt ned fra taget og skræmte hesten.

– Jeg blev rigtig bange, men mor sagde, at jeg skulle sidde op igen med det samme, og nu tænker jeg slet ikke på det, sige Moa.

Behøver ingen hestetosset

Far Niklas havde på ingen måde nogen hesteerfaring i begyndelsen, men han kører af og til Moa til rideskolen.

– På vores rideskole, behøver forældrene hverken at kunne noget eller at hjælpe til med hestene, så vi kan efterlade børnene der, hvis vi vil. Hvor meget forældrene behøver at deltage varierer fra rideskole til rideskole, men det er meningen, at børn skal kunne lære at ride, også selvom forældre ikke har nogen hesteviden. Forventes man som forældre at hjælpe til, for man som regel en god introduktion på rideskolen, så man ikke behøver at være nervøs over noget, siger Angelica.

Angelica stoppede sin ridning i femtenårsalderen, men har nu genoptaget ridningen så småt igen.

– Det er så sjovt at dele interessen med børnene. Moa og jeg har været ude at ride tur på islændere sammen, og Tilde er også snart stor nok til at komme med.

Det må vente med egen hest

Børnene vil selvfølgelig gerne have deres egen hest, men Angelica siger, at det må vente.

– Jeg synes, at de skal være ca. tretten-fjorten år, inden de er modne nok til at kunne tage hånd deres egen hest. Der er også meget arbejde med at have hest, og vi bor ikke, så vi har mulighed for at have hesten hjemme, hvilket havde været lettere. Og på rideskolen får de nye venner, og de kan komme på sommerridelejr og andre sjove aktiviteter, som jeg tror, at let snyder sig selv for, hvis man får egen hest for tidligt. Vi er heldige at få lov til at hjælpe Alice med at passe Fluga, og det er en god mellemting mellem rideskole og have egen hest så længe.

Der er ingen produkter, der matcher de valgte kriterier