Tilpasning af udstyr

anpassa_utrustningen


Det er meget vigtigt at både dit og hestens udstyr passer og sidder korrekt. Det har især indflydelse på både hestens holdbarhed og din sikkerhed.

Den korrekte sadelstørrelse har betydning både for dig som rytter og hesten den skal ligge på. En forkert tilpasset sadel eller blot en sadel der ikke passer hesten, kan medføre både rygproblemer og halthed.

Sædet på en sadel måles i tommer. Langt de fleste ryttere bruger 17" eller 17,5", men der findes sadler op til 18,5". En ponysadel ligger normalt mellem 14" -16".

Bomvidden og bommens facon afgør hvordan sadlen ligger på hesten. Bomvidden er oftest angivet i normal, bred, x-bred osv. I dag kan man få flere forskellige sadler med udskifteligt kopfjern. Der findes også sadler som har særlige systemer, der gør at man kan ændre størrelsen på den bom, der allerede sidder i sadlen, f.eks. GenTec (GenTec Adjustable tree).

Når man prøver en sadel, skal den ligge stabilt og følge hestens rygmuskulatur, den må hverken løfte sig fortil eller i bag. Der skal desuden være en betydelig luftkanal mellem sadlen og hestens rygsøjle, således denne ikke bliver belastet. Hvis hesten sætter flere muskler eller hvis en overvægtig hest taber sig, kan det være nødvendigt at ændre bomvidden eller stopningen i sadlen.

Hvis du er på udkig efter ny sadel, så prøv først at sidde i forskellige sadler. Når du har fundet nogle du synes om, så tag kontakt til Hööks erfarne personale for at prøve sadlerne.

Trensen skal også tilpasses, så den sidder korrekt. Har du en hest med en meget bred pande, vil du muligvis opleve at det medfølgende pandebånd er for lille. Er dette tilfældet så køb et nyt pandebånd som er større. Det er også vigtigt at næsebåndet tilpasses korrekt. Næsebåndet skal bl.a. hjælpe med at stabilisere biddet samt forhindre at hesten åbner munden, men det må ikke spændes for hårdt, da det indirekte kan medføre sår på indersiden af kinden. Åbner din hest munden eller tager tungen over biddet, så spænd ikke næsebåndet endnu strammere, men forsøg i stedet at finde frem til årsagen som f.eks. kan skyldes tandproblemer.

Korrekt bidstørrelse er også meget vigtigt. Tidligere var biddene betydeligt længere, men nye undersøgelser om hestens mund viser at for lange bid ofte medfører skader. Når biddet ligger helt lige og passivt i munden, så må man max kunne se 5 mm. af bidet i begge sider af mundvigen. Hesten er ikke skabt til at have bid i munden, så derfor er det vigtigt, at vi ikke bruger et for tykt bid. Hesten skal kunne lukke munden omkring biddet uden at det går mod gummerne. Når hestens mund er lukket, så løft op i læberne på siden af hestens mund og kig på det tandfrie område. Det er her biddet skal ligge.

Dækkenstørrelsen måles i centimeter og det er hestens ryglængden man går ud fra. For at finde frem til hvilken dækkenstørrelse din hest bruger, så måler du fra manke til halerod. Hos store heste bør målet ligge på 145 til 155 cm. Der kan være stor forskel på hvordan de forskellige modeller er ved bringen. Er du i tvivl om pasformen hvis f.eks. din hest er meget smal – så få hjælp af butikspersonalet eller Kundeservice.

Spara

Der er ingen produkter, der matcher de valgte kriterier